ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρη Θάλασσα: Βρέθηκαν 60 ναυάγια άθικτων αρχαίων πλοίων του 400 π. Χ.

Μαύρη Θάλασσα: Βρέθηκαν 60 ναυάγια άθικτων αρχαίων πλοίων του 400 π. Χ.
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Ένα νεκροταφείο αρχαίων πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα ανακάλυψαν ωκεανογράφοι της ομάδας Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP).

Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε 60 αρχαία ναυάγια πλοίων 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα οποία μπορεί να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες ακόμη και για τη μυθική Κιβωτό του Νώε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, με τη χρήση υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROVs), οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν σπουδαία ιστορικά ευρήματα. Έπειτα από υψηλή ανάλυση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αρχαία πλοία χρονολογούνται από το 400 π.Χ.

Μάλιστα, τα πλοία αυτά είναι εντελώς άθικτα και το ξύλο τους δεν έχει αποσυντεθεί, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου στα μυστηριώδη αυτά βάθη.

Κάποιοι ειδικοί συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με την Κιβωτό του Νώε, τη μυθική ιστορία της Βίβλου, όπου ο Νώε δημιουργεί μία κιβωτό για να διασώσει την οικογένειά του και ζωικά είδη από επερχόμενο κατακλυσμό.

Σύμφωνα με σχετικό βιβλίο των ωκεανολόγων William Ryan και Walter Pitman, η Κιβωτός του Νώε ενδεχομένως να βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα και η ιστορία της συνδέεται με μία καταστροφική πλημμύρα που χτύπησε την περιοχή.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, η Μαύρη Θάλασσα ήταν λίμνη με φρέσκο νερό, η οποία αποκόπηκε από τη Μεσόγειο. Πιστεύεται ότι μία ξαφνική άνοδος των υδάτων της Μεσογείου προκάλεσε ένα πλημμυρικό φαινόμενο με τα νερά να έχουν ορμή 200 φορές μεγαλύτερη από τους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι υποβρύχια δείγματα εδάφους που λαμβάνονται από τη «νεκρή ζώνη» θα βοηθήσουν να εξηγήσουν την προέλευση της ιστορίας της Κιβωτού του Νώε.

Η εύρεση αποδείξεων για μια καταστροφική και ταχεία αύξηση της στάθμης της θάλασσας μπορεί να εξηγήσει την προέλευσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ