ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επιστροφή αμερικανικών στρατευμάτων στο κέντρο της παραγωγής πετρελαίου

Συρία: Επιστροφή αμερικανικών στρατευμάτων στο κέντρο της παραγωγής πετρελαίου
AP Photo/Baderkhan Ahmad

Κονβόι περίπου 18 αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων αναχώρησε από το βόρειο Ιράκ και κατευθύνθηκε στη Συρία το πρωί του Σαββάτου. 

Τα αμερικανικά στρατεύματα πέρασαν από τις πόλεις Ρμεϊλάν και Καμισλί, κατευθυνόμενα προς το εσωτερικό της χώρας που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Βίντεο του CNNi δείχνει το κονβόι των αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων και φορτηγών στο δρόμο κοντά στη Ρμεϊλάν. Οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και ένας συνοριακός αξιωματούχος της KRG επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα την πορεία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι «οι δυνάμεις των ΗΠΑ αλαμβάνουν τώρα ορισμένες ενέργειες» για να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή Ντέιρ αλ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν την προηγούμενη Κυριακή, από τη μεγαλύτερη βάση τους στη βόρεια Συρία και μεταφέρθηκαν στο Ιράκ, προκειμένου «να συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους».

Η Ντέιρ αλ Εζόρ, πρώην «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκεται στη δυτική όχθη του Ευφράτη, περίπου στη μέση από τη πόλη Ράκα, ενώ πρόκειται για το κέντρο της παραγωγής πετρελαίου της Συρίας.

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για «λεηλασία» και παράνομη διακίνηση πετρελαίου από τη Συρία

«Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν δράση για να εξασφαλίσουν ότι ο ISIS δεν θα έχει πρόσβαση στα κοιτάσματα πετερλαίου», δήλωσε ο Έσπερ.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε πόρους που θα τους επιτρέψουν να χτυπήσουν μέσα στην περιοχή, να χτυπήσουν την Ευρώπη, να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν τις εκτάσεις πετρελαίου στη Συρία», είχε δηλώσει την Πέμπτη, μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από CNNi: US military vehicles cross into Syria's oil field area, official confirms, by Ingrid Formanek and Mohammed Hassan

ΔΗΜΟΦΙΛΗ