ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα βύθιζε και πυροβολούσε βάρκες με πρόσφυγες

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα βύθιζε και πυροβολούσε βάρκες με πρόσφυγες
AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μας, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές πως ανοίγουν πυρ κατά λέμβων που εντοπίζονται στο Αιγαίο στις οποίες επιβαίνουν πρόσφυγες

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση και βίντεο των δηλώσεων του Τσαβούσογλου, από τον Τούρκο «αντικαθεστωτικό» δημοσιογράφο και συγγραφέα, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, στο Twitter, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία».

Αναφορικά με τη Συρία, υποστήριξε πως κάποιες χώρες, με πρώτες το Ισραήλ και τη Γαλλία «δεν ενδιαφέρθηκαν για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» όταν οι «τρομοκράτες» -όπως η Άγκυρα χαρακτηρίζει τους Κούρδους μαχητές του YPG και το PKK- «προσπαθούσαν να διχάσουν τη χώρα».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ρεαλιστική τη γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του δήλωσε, επίσης, πως η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι τέτοιες παραβιάσεις έλαβαν κατά την τουρκική εισβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ