ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή - Προεδρικές εκλογές: Όλα δείχνουν θρίαμβο για τον κεντροαριστερό Αλμπέρτο Φερνάντες

Αργεντινή - Προεδρικές εκλογές: Όλα δείχνουν θρίαμβο για τον κεντροαριστερό Αλμπέρτο Φερνάντες
AP Photo

Ο περονιστής κεντροαριστερός υποψήφιος Αλμπέρτο Φερνάντες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αργεντινή από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας το 47,36% ενώ ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι έλαβε 41,22% των ψήφων, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, με το 75% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, κατά το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο ο 60χρονος Φερνάντες χρειαζόταν πάνω από το 45% ή τουλάχιστον το 40% με διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του δεύτερου.

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, όπως αναμενόταν ήδη από τον Αύγουστο, όταν στις προκριματικές εκλογές ο Φερνάντες πήρε προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του προέδρου, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Αργεντινή.

Εκλογές και στην Ουρουγουάη

Εκλογές για πρόεδρο της χώρας είχε και η Ουρουγουάη, όπου ο υποψήφιος της συμμαχίας Frente Amplio («Ευρύ Μέτωπο», κεντροαριστερά), Ντανιέλ Μαρτίνες, επικράτησε μεν στον πρώτο γύρο, αλλά θα χρειαστεί να αναμετρηθεί ξανά με τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Partido Nacional («Εθνικό Κόμμα», κεντροδεξιά) Λουίς Λακάγιε Που.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο Μαρτίνες συγκέντρωσε από το 37% ως το 40% των ψήφων και ο Λακάγιε Που το 29%. Αν το ποσοστό επαληθευτεί, τότε θα πάνε σε δεύτερο γύρο την 24η Νοεμβρίου.

Ο Μαρτίνες — ο πρώην δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο — χρειαζόταν το 50% συν μία ψήφο για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ