ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οι πρεσβευτές των 27 της ΕΕ συζητούν εκ νέου για την τρίμηνη αναβολή του

Brexit: Οι πρεσβευτές των 27 της ΕΕ συζητούν εκ νέου για την τρίμηνη αναβολή του
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα το πρωί για να εξετάσουν και όπως αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση να αναβληθεί για τρεις μήνες το Brexit, δήλωσαν χθες Κυριακή πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι πρεσβευτές θα αρχίσουν τις εργασίες τους στις 10:00 [11:00 ώρα Ελλάδας], τρεις ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις πηγές, η πρόταση πάνω στο τραπέζι προβλέπει την αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, συμπεριλαμβάνει πάντως την πιθανότητα το ΗΒ να πάψει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ νωρίτερα, είτε την 30ή Νοεμβρίου είτε την 31η Δεκεμβρίου, σε περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από τις ημερομηνίες αυτές.

Εμπεριέχει ακόμη διατυπώσεις όπως ότι η αναβολή παραχωρείται ώστε το Λονδίνο να βάλει σε τάξη τη διαδικασία της αποχώρησης, ο χρόνος που απομένει δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ’ ουδενί για να διεξαχθεί νέα διαπραγμάτευση για το διαζύγιο και ότι η Βρετανία οφείλει να μην προβάλει προσκόμματα στη λήψη σημαντικών αποφάσεων της ΕΕ για ζητήματα που εκτείνονται από τους προϋπολογισμούς ως την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα.

Αν εγκριθεί η συμφωνία, απομένει μια βραχεία περίοδος -δεν θα ξεπεράσει τις 24 ώρες, ενδέχεται να είναι μόλις λίγες ώρες- εντός της οποίας θα μπορούν να προβάλουν ενστάσεις οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν δεν καταγραφούν τέτοιες, η απόφαση θα ισχύσει.

Αργότερα σήμερα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου.

Η αναβολή του Brexit, την οποία ζήτησε πολύ διστακτικά ο ηγέτης των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει νόμου, πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τους 27 και οι ενστάσεις που πρόβαλε η Γαλλία -επιμένοντας πως πρέπει να υπάρχει επαρκής «αιτιολόγηση» για αυτή- μέχρι σήμερα δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Οι 27 συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι απαραίτητη η τρίτη αναβολή του Brexit, προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο σενάριο no-deal, και να πάρουν απόφαση για αυτή με γραπτή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Η Βρετανία φάνηκε να κάνει άλλο ένα βήμα χθες Κυριακή προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση για αυτό, με προϋπόθεση την αναβολή του Brexit μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020.

Τρία χρόνια και πλέον μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν μεν επί της αρχής τη συμφωνία που κλείστηκε για το Brexit ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Τζόνσον, αλλά απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που εννοούσε να τους επιβάλει.

Το ΗΒ υποτίθεται ότι θα αποχωρούσε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, κάτι που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: αρχικά ως την 12η Απριλίου, κατόπιν ως την 31η Οκτωβρίου. Αλλά η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη για το πώς, το πότε και ακόμη και το εάν θα αποχωρήσει και η πολιτική κρίση που προκαλεί το ζήτημα συνεχίζεται.

Για την ΕΕ, η άνευ προηγουμένου απώλεια ενός κράτους μέλους χαρακτηρίζεται ιστορικό πλήγμα. Οι 27 εξάλλου δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για το πώς έχει εξελιχθεί το διαζύγιο, που τους αναγκάζει να σπαταλούν χρόνο, ενέργεια και πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ασφάλεια ή άλλα ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ