ΚΟΣΜΟΣ

«Κλείδωσαν» οι εκλογές στη Βρετανία: Ο ρόλος του Τζόνσον και ο «άσος στο μανίκι» του Κόρμπιν

«Κλείδωσαν» οι εκλογές στη Βρετανία: Ο ρόλος του Τζόνσον και ο «άσος στο μανίκι» του Κόρμπιν
ASSOCIATED PRESS / Kirsty Wigglesworth

Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε το κοινοβούλιο της Βρετανίας το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, απορρίπτοντας νωρίτερα την πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν για κάλπες τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 9 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας είχε αποφασίσει να στηρίξει την προσπάθεια του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γηραιά Αλβιόνα.

O Κόρμπιν επιβεβαίωσε την Τρίτη τη στάση του κόμματός του, λέγοντας ότι «θα ξεκινήσουμε πλέον την προβολή της πλέον φιλόδοξης και ριζοσπαστικής καμπάνιας για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα μας».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική των προθέσεων του Κόρμπιν, ο οποίος θα έχει μπροστά του σχεδόν δύο μήνες «προεκλογικού» χρόνου, για να πείσει τους πολίτες ότι οι Εργατικοί αποτελούν μια ουσιαστική εναλλακτική λύση για τη Βρετανία. Μένει, λοιπόν, να φανεί στο άμεσο μέλλον τι θα προτείνει ο Κόρμπιν, καθώς υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα έως και 16 μονάδες στους Συντηρητικούς του Τζόνσον.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η πολιτική κρίση στη Βρετανία παραμένει και ήδη η χώρα έχει εξασφαλίσει ακόμη μία παράταση για την έξοδό της από την Ε.Ε., με τη σχετική προθεσμία να λήγει την 31η Ιανουαρίου 2020.

Η δύσκολη «εξίσωση» στο Κοινοβούλιο και οι εκλογές με άρωμα... Χριστουγέννων

Παρά το πνεύμα συναίνεσης, ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία, κατά την οποία οι πολίτες της Βρετανίας θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες, αποτέλεσε άλλο ένα πεδίο αντεγκλήσεων στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το βράδυ της Τρίτης - με τον Τζόνσον να έχει δεχτεί εκ νέου 10 από τους 21 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος τους οποίους είχε διώξει από την κοινοβουλευτική ομάδα τον περασμένο μήνα - οι βουλευτές έδωσαν το «πράσινο» φως για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Το αίτημα του πρωθυπουργού ενέκρινε η Βουλή των Κοινοτήτων με ψήφους 438 υπέρ και μόλις 20 κατά.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τώρα προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων.

Νωρίτερα, η Βουλή των Κοινοτήτων είχε απορρίψει με ψήφους 315 κατά έναντι 295 υπέρ, την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με τη οποία ζητούσε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μηνός.

Το «αγκάθι» της ημερομηνίας των εκλογών

Το γιατί η ημερομηνία εκλογών αποτέλεσε άλλο ένα... παζάρι για τους Βρετανούς πολιτικούς, έχει την απάντησή του στους φοιτητές. Σύμφωνα με τον Guardian, οι φοιτητές ενδεχομένως να έχουν διακόψει τα μαθήματά τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στις μετακινήσεις τους προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, ιδίως εάν θα καλούνταν να ταξιδέψουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες. Το θέμα αυτό τέθηκε από τον Κόρμπιν στον Τζόνσον τη Δευτέρα, ωστόσο οι Συντηρητικοί έσπευσαν να το υποβαθμίσουν.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και το πρόβλημα της… νύχτας: Στη Σκωτία, στις αρχές Δεκεμβρίου, το φως της ημέρας περιορίζεται σημαντικά, καθώς νυχτώνει στις 16:00 - ή ακόμη νωρίτερα σε κάποια από τα νησιά.

Ήδη, αρκετοί βουλευτές εμφανίζονται προβληματισμένοι έως διστακτικοί για το πώς θα κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα στο κρύο και το σκοτάδι.

Οι στόχοι των κομμάτων

Την ίδια στιγμή, με τον «αέρα» της πρωτιάς στις δημοσκοπήσεις, ο Τζόνσον ελπίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, με σκοπό να περάσει την πρότασή του για το Brexit.

Από την πλευρά τους, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ελπίζουν σε μια ευκαιρία για να αποτρέψουν το Brexit και να ενισχύσουν τις δικές τους πολιτικές θέσεις, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα.

Σύμφωνα, όμως, με το BBC, κανένα από τα κόμματα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με σιγουριά τι θα γίνει στη συνέχεια.

Η προκήρυξη εκλογών και, μάλιστα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκαλεί έκπληξη και σίγουρα θεωρείται ασυνήθιστη. Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, όταν θα ανακοινωθούν, δεν αποκλείεται να είναι τα ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ