ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απόπειρα «πυρηνικού εκβιασμού» από το Ιράν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απόπειρα «πυρηνικού εκβιασμού» από το Ιράν
EPA/ERIK S. LESSER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απόπειρα «πυρηνικού εκβιασμού» βλέπουν οι ΗΠΑ πίσω από την απόφαση του Ιράν να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, σημείωσε πως πρόκειται για «ένα μεγάλο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» και τόνισε πως οδηγεί στην «περαιτέρω επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης» του Ιράν.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, «θα συνεχίσει να ασκεί μέγιστη πίεση στο καθεστώς (σ.σ. στο Ιράν) ωσότου να σταματήσει την αποσταθεροποιητική δραστηριότητά του, ιδίως τις δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση» των πυρηνικών όπλων, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε χθες Τρίτη την επανέναρξη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού, την επομένη της παρέλευσης της προθεσμίας που δώσει η Τεχεράνη στους εναπομείναντες εταίρους της στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που συνυπέγραψε με τις μεγάλες δυνάμεις στη Βιέννη το 2015. Η ιρανική κυβέρνηση ανέμενε από τους εταίρους της να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018.

Το μέτρο αυτό σηματοδοτεί την τέταρτη φάση ενός σχεδίου περιορισμού των ιρανικών δεσμεύσεων που άρχισε τον Μάιο ως απάντηση στην μονομερή αμερικανική αποχώρηση.

Διεθνείς αντιδράσεις

Λέγοντας ότι «κατανοεί τις ανησυχίες» της Τεχεράνης έναντι των κυρώσεων, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι «παρατηρεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης».

Παρίσι, Λονδίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν την Τεχεράνη να υπαναχωρήσει στην απόφασή της η οποία, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, «αντιβαίνει στη συμφωνία» της Βιέννης.

Οι δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου «παραβιάζουν κατάφωρα τη συμφωνία και θέτουν έναν κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε το Ιράν να «μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονομεύσουν περισσότερο» τη συμφωνία και θα καταστήσουν ακόμη δυσκολότερη τη διάσωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ