ΚΟΣΜΟΣ

Συνθήκη Σένγκεν: Επιβεβαιώνει τo ενδεχόμενο για κλείσιμο συνόρων η Κομισιόν

Συνθήκη Σένγκεν: Επιβεβαιώνει τo ενδεχόμενο για κλείσιμο συνόρων η Κομισιόν
REUTERS/Pascal Rossignol

Την απόφασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προετοιμαστεί δια παν ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της ζώνης Σένγκεν από τις μεταναστευτικές πιέσεις, υπογράμμισε σήμερα η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό (Natasha Bertaud).

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η Ν. Μπερτό απάντησε τα εξής:

Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26 , αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», δήλωσε η Μπερτό.

Εξάλλου, αναφερόμενη σε πρόσφατα στοιχεία της Frontex, η Μπερτό επεσήμανε ότι όλο και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι το Πακιστάν και το Μαρόκο δε συνεργάζονται με την Ελλάδα για την επιστροφή των μεταναστών, η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι όσον αφορά το Πακιστάν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της τα οποία η Επιτροπή προσπαθεί να επιλύσει. Όσον αφορά το Μαρόκο, η Επιτροπή βρισκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τοπικές Αρχές για να καταλήξει σε συμφωνία επανεισδοχής με τη χώρα.

Χθες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής είχε αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναστολής της συνθήκης Σένγκεν ή απόβολής κράτους-μέλους από αυτήν.


Διαβάστε ακόμα
:

Συνθήκη Σένγκεν: Υποβόσκει έξοδος της Ελλάδας-ζητούν μέγα στρατόπεδο προσφύγων στην Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ