ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός στην Κωνσταντινούπολη ο συνιδρυτής της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» της Συρίας

Νεκρός στην Κωνσταντινούπολη ο συνιδρυτής της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» της Συρίας
AP PHOTO

Νεκρός βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης, ο συνιδρυτής της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», της συριακής Πολιτικής Προστασίας, οι εθελοντές διασώστες της οποίας δρουν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας.

Ο Βρετανός πρώην αξιωματικός του στρατού James Le Mesurier, ιδρυτής της Mayday Rescue, βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του, έχοντας υποστεί κατάγματα στα δύο του πόδια και το κεφάλι.

Δεν είναι ξεκάθαρες οι συνθήκες θανάτου του Le Mesurier, αν και συνάδελφοί του επεσήμαναν ότι ίσως να έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του.

Η Mayday Rescue είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με γραφεία στο Άμστερνταμ και την Κωνσταντινούπολη, που υποστηρίζει την Πολιτική Προστασία της Συρίας.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2014 και έχει λάβει χρηματοδότηση από τον ΟΗΕ και αρκετές ξένες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τη Mayday, η ομάδα έχει εκπαιδεύσει, εξοπλίσει και διαχειριστεί δίκτυα τοπικών εθελοντών, οι οποίοι έχουν προσφέρει ζωτικής σημασίας υποστήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε εμπόλεμες ζώνες.

Τα Λευκά Κράνη ξεκίνησαν ως εθελοντική διασωστική ομάδα, καλύπτοντας το κενό των επίσημων υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.

Η είδηση του θανάτου του έρχεται λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που τον κατηγόρησε ότι ήταν κατάσκοπος που εμπλέκεται στην υποκίνηση συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

Σε ενημέρωσή της την Παρασκευή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι ο Le Mesurier είχε ενεργό δεσμό με την εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας καθώς και με τρομοκρατικές ομάδες.

Η ρωσική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια να καταγγείλει τα «Λευκά Κράνη» ως τρομοκράτες.

Ο δημοσιογράφος Oz Katerji και φίλος του Le Mesurier, δήλωσε στο CNNi πως η γυναίκα του του είπε ότι έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού τους, ενώ εκείνη κοιμόταν. Του είπε ακόμα ότι η ίδια δεν υποψιαζόταν κάτι ύποπτο, ωστόσο κοιμόταν και δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει πλήρως.

Η Mayday έβγαλε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε το θάνατο του Le Mesurier, λέγοντας ότι ήταν ένας «σπουδαίος ηγέτης, οραματιστής και αγαπητός συνάδελφος και φίλος».

Ο Le Mesurier είχε τιμηθεί το 2016 από την βασίλισσα Ελισάβετ, όταν έλαβε το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας «για υπηρεσίες προς την Πολιτική Άμυνα της Συρίας και την προστασία των αμάχων στη Συρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ