ΚΟΣΜΟΣ

Ο Έβο Μοράλες έφυγε από τη Βολιβία και ζήτησε άσυλο στο Μεξικό

Ο Έβο Μοράλες έφυγε από τη Βολιβία και ζήτησε άσυλο στο Μεξικό
AP Photo/Juan Karita

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε  το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ έκανε γνωστό ότι το αίτημα του Μοράλες έγινε δεκτό και ενημερώθηκε σχετικά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.

Ζητήθηκε επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο του Μοράλες από τη χώρα.

Την Κυριακή ο Εμπράρδ πρόσφερε άσυλο στον Έβο Μοράλες, κάνοντας γνωστό ότι η μεξικανική πρεσβεία στη Λα Πας έχε ήδη υποδεχθεί περίπου 20 κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Χάος στη Βολιβία

Λεηλασίες και πυρκαγιές αναφέρθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα στην πρωτεύουσα Λα Πας. Ελάχιστοι στρατιώτες περιπολούσαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Todo Noticias. "Θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες" από τη βία, δήλωσε στην τηλεόραση ένας νεαρός άνδρας που φύλαγε ένα οδόφραγμα.

Οι διαδηλωτές αποδίδουν τα βίαια επεισόδια σε υποστηρικτές του Μοράλες, ο οποίος το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

Το κοινοβούλιο, το οποίο παρέλαβε σήμερα την επίσημη επιστολή παραίτησης του Μοράλες, αναμένεται να ανακοινώσει ποιος θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος, δεδομένου ότι παραιτήθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέα και οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής, δηλαδή οι επόμενοι στη σειρά που αναλαμβάνουν σε περίπτωση αδυναμίας του προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Περίπου 20 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπουργοί, κυβερνήτες, δήμαρχοι και ο πρόεδρος του εκλογοδικείου. Εκτιμάται ότι την προεδρία θα αναλάβει η αντιπρόεδρος της Γερουσίας Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και κατηγορεί τον Μοράλες ότι βύθισε τη Βολιβία στο χάος.

Με βάση το Σύνταγμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ