ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας - Δεκάδες οι νεκροί

Ισραήλ: Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας - Δεκάδες οι νεκροί
AP Photo/Ariel Schalit

Τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο θέσεις της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής σήμερα τον θάνατο 23 Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότερες από 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, μετά τις επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, εναντίον της Ισλαμικής Τζιχάντ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν ο 42χρονος Μπάχα Αμπού Αλ Άτα -ανώτερο στελέχος των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα της οργάνωσης- και η σύζυγός του Άσμα.

Ηλικίας 41 ετών, ο Αλ Άτα ήταν πατέρας πέντε παιδιών και είχε ενταχθεί στην Ισλαμική Τζιχάντ τη δεκαετία του 1990. Ήταν διοικητής της οργάνωσης στη βόρεια Γάζα, από όπου οργάνωσε τις εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

«Ήταν υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του κράτους του Ισραήλ αυτούς τους τελευταίους μήνες και είχε σκοπό να διαπράξει άμεσα επιθέσεις», επεσήμανε ο υπηρεσιακός Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από τις ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ δεν υπάρχουν θύματα, καθώς το 90% αυτών αναχαιτίστηκαν χάρη στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος». Μία ρουκέτα προκάλεσε ζημιές σε ένα σπίτι και μία άλλη σε εργοστάσιο, ενώ μία τρίτη έπεσε σε αυτοκινητόδρομο.

Χθες Τρίτη, σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια και άλλες κρατικές υπηρεσίες παρέμεναν κλειστά στο Τελ Αβίβ, την οικονομική μητρόπολη του Ισραήλ, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα οι κρατικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Παρόλο που ο ισραηλινός στρατός συνήθως θεωρεί υπεύθυνη τη για όλες τις επιθέσεις που εξαπολύονται από τη Γάζα, προς το παρόν αυτή τη φορά έχει στοχοθετήσει μόνο την Ισλαμική Τζιχάντ.

«Για πρώτη φορά τη σύγχρονη εποχή το Ισραήλ κάνει διάκριση μεταξύ της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ», επεσήμανε ο πολιτικός αναλυτής, Μπεν Κασπίτ στην, εφημερίδα Maariv.

«Το Ισραήλ αποκλίνει από τη βασική του θέση, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς, ως αυτή που διαθέτει την εξουσία στη Γάζα, θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα για όσα συμβαίνουν εκεί», πρόσθεσε.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, μετέβη στο Κάιρο και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου, υπο το καθεστώς ανωνυμίας, εκτιμούν ότι «η κατάσταση παραμένει πολύ περίπλοκη και ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι αυξημένος», σύμφωνα με το Associated Press.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ