ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
(AP Photo/Adel Hana)

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε εφαρμογή στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη διπλωματία της Αιγύπτου, που είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, και ανώτερο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Η «συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιτεύχθηκε κατόπιν των προσπαθειών της Αιγύπτου» και εγκρίθηκε «από παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Τζιχάντ», είπε ανώτερος αξιωματούχος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Πηγή προσκείμενη στον Ισλαμικό Τζιχάντ επιβεβαίωσε ότι κλείστηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Έξι άμαχοι νεκροί σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ

Νωρίτερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης πυραυλικό πλήγμα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άμαχοι, μέλη της ίδιας παλαιστινιακής οικογένειας, δήλωσαν ιατρικές πηγές και κάτοικοι του θύλακα, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων των εχθροπραξιών μέσα σε 48 ώρες σε τουλάχιστον 32 νεκρούς.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters περιορίστηκε να πει πως δεν έχει προς το παρόν κανένα σχόλιο να κάνει σχετικά με τις πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αμάχων στη νυχτερινή επιδρομή στην Ντέιρ αλ Μπάλα, έπειτα από τις εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές και τα αλλεπάλληλα ισραηλινά πλήγματα που συνεχίστηκαν την Τετάρτη, παρά την πρόταση της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ προς το Ισραήλ να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχώρησαν την Τρίτη στη «στοχευμένη» δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα του Ισλαμικού Τζιχάντ, που πυροδότησε τις εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές 32 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Το ένα τρίτο και πλέον μεταξύ των θυμάτων ήταν άμαχοι.

Ανάμεσα στους έξι νεκρούς του σημερινού πλήγματος στη Ντέιρ αλ Μπάλα συμπεριλαμβάνονται μια γυναίκα και ένα παιδί, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές υγειονομικές υπηρεσίες. Άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά τις ίδιες πηγές.

Σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι έπληξε «θέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα» πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σε αντίποινα για μια «ομοβροντία ρουκετών» που εκτοξεύθηκαν προς την ισραηλινή επικράτεια.

Η κλιμάκωση της βίας χαρακτηρίζεται πλέον η σοβαρότερη της τελευταίας πενταετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ