ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται δεύτερο «κύμα»: Οι Βενετοί μετρούν τις πληγές τους και προετοιμάζονται

Έρχεται δεύτερο «κύμα»: Οι Βενετοί μετρούν τις πληγές τους και προετοιμάζονται
AP Photo/Luca Bruno

Οι Βενετοί, που ακόμη μετρούν τις πληγές τους, σήμερα ξύπνησαν υπό τον ήχο σειρήνων, καθώς αναμένεται να εμφανιστεί ένα δεύτερο «χτύπημα» της καταστροφικής πλημμυρίδας που έπληξε την πόλη την Τρίτη. 

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αναμένεται να κάνει εκ νέου την εμφάνισή του, την ώρα που η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένεται να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

Τα νερά στην ιστορική πόλη ανέβηκαν στο τρίτο επίπεδο, ένα λιγότερο από την Τρίτη το απόγευμα όταν η πλημμυρίδα έφτασε τα 1,84 μέτρα, το δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1966, όταν είχε φτάσει τα 1,94 μέτρα.

Μάλιστα, ακόμη ένα επεισόδιο πλημμυρίδας σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 10:50 (τοπική ώρα, 11:50 ώρα Ελλάδας), το οποίο όμως δεν ξεπέρασε τα 1,25 μέτρα, με τον επόμενο σημαντικό συναγερμό να αναμένεται αύριο, Παρασκευή στις 11:20 τοπική ώρα, όταν τα νερά αναμένεται να φτάσουν τα 1,40 μέτρα, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Παλίρροιας της Βενετίας.

Όσον αφορά πιθανά θύματα της κακοκαιρίας, πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς άνδρες, η αστυνομία όμως δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, που επικαλείται πληροφορίες της Πυροσβεστικής, ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του στην Πελεστρίνα. Χτυπήθηκε από κεραυνό όταν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει μία αντλία νερού. Το πτώμα ενός δεύτερου άνδρα εντοπίστηκε σε ένα οίκημα. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες.

«Πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» το κόστος των ζημιών

Οι Αρχές εκτιμούν το κόστος των ζημιών από το φαινόμενο της Τρίτης σε «πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» και προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αν και πολλά μουσεία και σχολεία παραμένουν κλειστά.

Και πραγματικά, μερικοί κάτοικοι κατάφεραν κάπως να αψηφήσουν όσα συνέβησαν και να συνεχίσουν.

«Έτσι βγάζω τα προς το ζην. Τι να κάνω;» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο 54χρονος που αγνόησε τα έντονα καιρικά φαινόμενα και άνοιξε σήμερα το περίπτερό του.

Επιπλέον, ένα ζευγάρι από το Χονγκ Κονγκ κατάφερε ναπαντρευτεί, παρά το χάος που επικρατούσε γύρω τους.

«Το είχαμε σχεδιάσει εδώ και καιρό, οπότε δεν μπορούσαμε να το αλλάξουμε» ανέφερε ο γαμπρός.

Η θέση του Κόντε και οι αντιδράσεις των οικολόγων

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε που μετέβη στη Βενετία, συμμετείχε σε συνεδρίαση της νομαρχίας για την αντιμετώπιση της κρίση και στη συνέχεια επισκέφθηκε καταστήματα της πόλης, την οποία επισκέπτονται 36 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, το 90% των οποίων είναι αλλοδαποί.

«Η καταστροφή που έπληξε τη Βενετία αποτελεί πλήγμα στην καρδιά της χώρας μας. Με πονά να βλέπω τόσες ζημιές στην πόλη, την καλλιτεχνική της κληρονομία να τίθεται σε κίνδυνο, τις εμπορικές της δραστηριότητες να έχουν γονατίσει», κατήγγειλε χθες.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την άμεση αποδέσμευση «των πρώτων πόρων» για την αποκατάσταση των ζημιών, μετά την κήρυξη της πόλης σε κατάστασης φυσικής καταστροφής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας Σέρτζιο Κόστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι οικολόγοι από την πλευρά τους κατηγορούν και το μεγάλο, βιομηχανικό λιμάνι της Μαργκέρα, που βρίσκεται απέναντι από τη Βενετία, και την αύξηση των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται την πόλη.

Την ίδια ώρα πολλοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, ζήτησαν να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό» το τεράστιο έργο κατασκευής τριών αναχωμάτων τα οποία θα προστατεύσουν όλη τη λεκάνη της Βενετίας.

Ο Κόντε επεσήμανε ότι το έργο είναι έτοιμο σε ποσοστό 93% και «φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021».

Οι επικρίσεις για το έργο αυτό είναι πολλές, καθώς κρίνεται πολύ δαπανηρό και ταυτόχρονα όχι αρκετά αποτελεσματικό. Ξεκίνησε το 2003 και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 όμως καθυστέρησε εξαιτίας κακοτεχνιών και ερευνών για καταγγελίες διαφθοράς. Το κόστος του, που αρχικά ήταν δύο δισεκατομμύρια ευρώ, έχει πλέον ξεπεράσει τα έξι δισεκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ