ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρό άρθρο του Γιούνκερ για τους ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό

Σκληρό άρθρο του Γιούνκερ για τους ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό
Eurokinissi

"Λαϊκισμός" και "καθοδικό σπιράλ" είναι οι σκληροί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε για τους ηγέτες της Ε.Ε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Le Monde».

Ο κ. Γιούνκερ εκτιμά πως «προκλήθηκε αρνητικό σπιράλ στο οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν το καθεστώς ασύλου ώστε να το καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό από εκείνο της γειτονικής χώρας, ενώ οι πολιτικοί αξιωματούχοι τροφοδοτούν έναν λαϊκισμό που φέρνει μόνο οργή και όχι λύσεις».

Στον τίτλο του άρθρου του επισημαίνει πως «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει στο τέλος», εκφράζει όμως τη λύπη του που στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το μεταναστευτικό, «οι εβδομάδες περνούν χωρίς να τηρούνται οι δεσμεύσεις» και «ότι, αντίθετα, οι επικρίσεις διαμοιράζονται στη δεξιά και στην αριστερά».

«Είναι καιρός να έχουμε λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να παράγει συλλογικές απαντήσεις σε προβλήματα που υφίσταται κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης, μόνο του, με έντονο τρόπο», συνεχίζει ο Γιούνκερ, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακόμη και αν ακυρώναμε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το άσυλο, αυτό δεν θα καταργούσε τις εθνικές υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την ανθρωπιστική αξίωση να προσφέρουμε άσυλο στα πρόσωπα που το χρειάζονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ