ΚΟΣΜΟΣ

Μοράλες: Δεν θα συμμετέχω στις εκλογές της Βολιβίας - Οι ΗΠΑ μου πρόσφεραν αεροπλάνο να φύγω

Μοράλες: Δεν θα συμμετέχω στις εκλογές της Βολιβίας - Οι ΗΠΑ μου πρόσφεραν αεροπλάνο να φύγω

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες θα ήθελε να επιστρέψει στη χώρα, αλλά οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς αυτόν, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στην Πόλη του Μεξικού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν οργανώνει τις διαδηλώσεις από το Μεξικό, όπου του έχει δοθεί άσυλο.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ του προσέφεραν αεροπλάνο για να φύγει από τη Βολιβία. «Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον υπουργό Εξωτερικών (της Βολιβίας) για να προσφερθούν να μας στείλουν ένα αεροπλάνο που θα μας πηγαίνε όπου θέλαμε. Ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν το Γκουαντάναμο», είπε ο Μοράλες χαμογελώντας.

Ο Μοράλες που παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας έπειτα από έντονες πιέσεις, έφυγε αεροπορικώς από τη Βολιβία μετά τις διαδηλώσεις και τη βία που ακολούθησαν τις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου που του έδωσαν ξεκάθαρη νίκη αλλά αμαυρώθηκαν από κατηγορίες για νοθεία.

Οι υποστηρικτές του συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με πορείες και συμπλοκές στους δρόμους της πρωτεύουσας Λα Πας και κοντά στο Ελ 'Αλτο.

Νωρίτερα, η μεταβατική πρόεδρος, Τζανίν Ανιές δήλωσε πως: «Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του από την εξορία του στο Μεξικό αλλά θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης για παρατυπίες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και για κατηγορίες διαφθοράς».

«Ο Έβο Μοράλες έφυγε από μόνος του για το Μεξικό και αν πρόκειται να επιστρέψει στη Βολιβία πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπάρχει ένα εκλογικό αδίκημα και πολλές κατηγορίες για διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησής του», σημείωσε σε η Ανιές κατά τη διάρκεια της πρώτης της συνάντησης με τους ανταποκριτές ξένου Τύπου, τρείς ημέρες αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ