ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία έσπασε τα οδοφράγματα και μπήκε στο Πολυτεχνείο

Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία έσπασε τα οδοφράγματα και μπήκε στο Πολυτεχνείο
AP Photo

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έσπασε τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή και εισήλθε στον χώρο για να συλλάβει τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα, οι αστυνομικές δυνάμεις εγκλώβισαν εκατοντάδες διαδηλωτές στο εσωτερικό της Πολυτεχνικής Σχολής, έχοντας αποκλείσει τους δρόμους γύρω από την πανεπιστημιούπολη, έπειτα από συγκρούσεις δύο ημερών που ενίσχυσαν τους φόβους για μία αιματηρή καταστολή.

Οι διαδηλωτές που βρίσκονταν εντός του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ πυρπόλησαν την κεντρική είσοδο, στην πρώτη απόπειρα της αστυνομίας να εισβάλει.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας κατά των αστυνομικών δυνάμεων που απαντούσαν με εκτοξευτήρες νερού.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον προηγούμενο μήνα από την κυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας και το οποίο απαγόρευε τη χρήση μάσκας ή άλλου καλύμματος του προσώπου στις διαδηλώσεις.

«Οι περιορισμοί που επιβάλλει στα θεμελιώδη δικαιώματα (…) ξεπερνούν αυτό που είναι λογικά απαραίτητο», εκτίμησε το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με περίληψη της απόφασής του που αποτελεί νίκη για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους εδώ και πέντε μήνες.

Αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του το 1997 στην Κίνα, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν τον Οκτώβριο να απαγορεύσουν τη χρήση μάσκας στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, επικαλέστηκε μία διάταξη του 1922 που δεν είχε εφαρμοστεί μετά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Προκειμένου να μην μπορούν να τους ταυτοποιήσουν οι διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις φορώντας μάσκες. Κάποιοι φορούν μάλιστα και κράνη, γυαλιά προστασίας ή αντιασφυξιογόνες μάσκες ώστε να προστατευθούν από τα δακρυγόνα και τις βομβίδες που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Οι ΗΠΑ στηλιτεύουν την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» στο Χονγκ Κονγκ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» στο Χονγκ Κονγκ και καλεί το Πεκίνο να προασπίσει την ελευθερία της περιοχής, δήλωσε ανώτερο στέλεχός της χθες Κυριακή, καθώς διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία πριν περικυκλωθούν και αποκλειστούν στο εσωτερικό ενός από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια.

«Καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη χρήση βίας και προτρέπουμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη βία και να κάνουν εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Όπως έχει πει ο πρόεδρος, οι ΗΠΑ αναμένουν το Πεκίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του βάσει της κοινής σινοβρετανικής διακήρυξης και να προστατεύσει την ελευθερία, το νομικό σύστημα και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής» του Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Κινέζοι στρατιώτες στους δρόμους

Τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στους διαδηλωτές, χαιρέτισαν σήμερα την εμφάνιση στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, το Σάββατο, Κινέζων στρατιωτών προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους.

Αυτή η σπάνια εμφάνιση των Κινέζων στρατιωτών, οι οποίοι διατηρούν χαμηλό προφίλ στο Χονγκ Κονγκ, είναι ιδιαίτερα συμβολική: οι καταγγελίες περί κινεζικής παρέμβασης στις υποθέσεις της πρώην βρετανικής αποικίας βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των διαδηλωτών.

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γου Κιάν υπερασπίστηκε σήμερα την παρουσία στρατιωτών στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ επαναλαμβάνοντας ότι ο στρατός διαθέτει τα μέσα για να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες.

«Ο τερματισμός της βίας και η αποκατάσταση της τάξης είναι το αμεσότερο καθήκον μας στο Χονγκ Κονγκ», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ