ΚΟΣΜΟΣ

Ανοικτή επιστολή 60 γιατρών: Ο Ασάνζ κινδυνεύει να πεθάνει στη φυλακή

Ανοικτή επιστολή 60 γιατρών: Ο Ασάνζ κινδυνεύει να πεθάνει στη φυλακή
AP / Matt Dunham

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία του ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κρούουν συνολικά  60 γιατροί, προειδοποιώντας τις βρετανικές αρχές ότι η ζωή του 48χρονου Αυστραλού βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Την ίδια ώρα, απευθύνουν έκκληση να μεταφερθεί από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι γιατροί υπογράφουν ανοικτή επιστολή, στην οποία υπογραμμίζουν ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε ακόμη και να πεθάνει μέσα στη φυλακή, εξαιτίας της βεβαρημένης κατάστασης που παρουσιάζει η υγεία του.

Η επιστολή που απευθύνεται στην υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, τονίζουν πως είναι κατεπείγουσα η ανάγκη μεταφοράς του Ασάνζ από τις φυλακές Μπέλμαρς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου.

Μάλιστα, οι γιατροί σημειώνουν πως έχουν καταλήξει σε αυτή τη γνωμάτευση, με βάση τις «οδυνηρές μαρτυρίες αυτοπτών» κατά την παρουσία του στο δικαστήριο, στις 21 Οκτωβρίου καθώς και μία έκθεση του Νιλς Μέλτζερ, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.

«Γράφουμε αυτή την ανοικτή επιστολή ως γιατροί, με σκοπό να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τη φυσική και πνευματική υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ», γράφουν οι γιατροί στη 16σέλιδη επιστολή τους.

Παράλληλα, εκφράζουν «ανησυχίες ως προς τη φυσική κατάσταση του κ. Ασάνζ», με φόντο την επικείμενη ακρόασή του στο δικαστήριο, που έχει οριστεί για το Φεβρουάριο του 2020.

«Ο κ. Ασάνζ χρήζει κατεπείγουσας εξειδικευμένης εξέτασης τόσο για τη φυσική όσο και για την ψυχολογική υγεία του», επισημαίνεται στην ίδια επιστολή.

«Οποιαδήποτε ενδεδειγμένη ιατρική θεραπεία θα πρέπει να χορηγηθεί σε ένα επαρκές και με εξειδικευμένο προσωπικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Σε περίπτωση που μια τέτοια κατεπείγουσα εξέταση και θεραπεία δεν πραγματοποιηθεί, εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες, με βάση τα στοιχεία που έχουμε επί του παρόντος διαθέσιμα, ότι ο κ. Ασάνζ θα μπορούσε να πεθάνει στη φυλακή. Η ιατρική κατάσταση είναι, συνεπώς, κατεπείγουσα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογραμμίζουν οι γιατροί.

Την επιστολή υπογράφουν γιατροί από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Σρι Λάνκα και Πολωνία.

Ο 48χρονος ιδρυτής του Wikileaks παραμένει έγκλειστος στη φυλακή, με τους συνηγόρους να προσπαθούν να σταματήσουν ένα αίτημα των αμερικανικών αρχών για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Εάν το αίτημα αυτό εγκριθεί, τότε ο Ασάνζ θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί με τις διατάξεις του Νόμου περί Κατασκοπείας, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και έξι μήνες, μετά και τη βίαιη προσαγωγή του από την πρεσβεία του Εκουαδόρ, ο Ασάνζ έδειχνε καταπονημένος. Παράλληλα, έδειχνε να βρίσκεται σε σύγχυση κάθε φορά που οι δικαστές του απηύθυναν ερωτήματα.

Μάλιστα, έδειχνε να αντιμετωπίζει δυσκολία ως προς το να θυμηθεί την ημερομηνία της γέννησής του ενώ στο τέλος της ακρόασης, απευθυνόμενος στη δικαστή Βανέσα Μπαράιτσερ, της είπε ότι δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί στο δικαστήριο.

Επίσης, ο Ασάνζ παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές Μπέλμαρς.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη οι δικαστικές αρχές της Σουηδίας ήραν τις κατηγορίες εναντίον του για μια υπόθεση βιασμού το 2010, στην οποία ο 48χρονος ιδρυτής των Wikileaks φερόταν ως εμπλεκόμενος.

Το 2010, ο Ασάνζ είχε χρησιμοποιήσει τον ιστότοπο Wikileaks, μέσω του οποίου δημοσίευσε χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα, πολλά από τα οποία περιλάμβαναν λεπτομέρειες για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, γεγονός που είχε εξοργίσει την Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ