ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Τα 6,4 Ρίχτερ δεν είναι αρκετά για να προκαλέσουν «σεισμικό ντόμινο»

Γ. Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Τα 6,4 Ρίχτερ δεν είναι αρκετά για να προκαλέσουν «σεισμικό ντόμινο»
AP Photo/Hektor Pustina

Απίθανο χαρακτήρισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «χτύπησε» τα ξημερώματα την Αλβανία. 

«Δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί η χώρα μας» είπε το μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, μιλώντας στο CNN Greece.

Παράλληλα, τόνισε ότι: «Αν και το 6,4 είναι ένα σημαντικό μέγεθος, δεν είναι, ωστόσο, αρκετό για να προκαλέσει αυτό που αποκαλούμε “σεισμικό ντόμινο”», εξηγώντας ότι:

«Κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 1999 με τον σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά -μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ- που 21 μέρες προκάλεσε τον σεισμό στην Πάρνηθα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως ήδη έχουν σημειωθεί ισχυροί μετασεισμοί στη γειτονική χώρα, ωστόσο αναμένονται κι άλλοι εξίσου δυνατοί.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 300 τραυματίστηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έχει καταγράψει αρκετούς μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων και μια δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ. Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να μην μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους και άλλα κτήρια, μέχρι νεωτέρας.

Επιπλέον, το CNNi μεταδίδει πως τα σχολεία σε τρεις πόλεις -το Δυρράχιο, τη Λέζα και τα Τίρανα- θα παραμείνουν κλειστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ