ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτα: Πολιτικές παραιτήσεις για την υπόθεση δολοφονίας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Μάλτα: Πολιτικές παραιτήσεις για την υπόθεση δολοφονίας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία
Φωτογραφία αρχείου / Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ Julien Warnand, Pool Photo via AP

Ο υπουργός Τουρισμού της Μάλτας, Κόνραντ Μίτσι, παραιτήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο πλαίσιο του κλιμακούμενου σκανδάλου για τον φόνο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017, όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη Μάλτα.

Νωρίτερα σήμερα είχε παραιτηθεί ο προσωπάρχης της κυβέρνησης Κιθ Σέμπρι και αστυνομικές πηγές δήλωσαν πως ανακρίνεται στο πλαίσιο της έρευνας για τον φόνο.

Η παραίτηση του Σέμπρι ανακοινώθηκε έπειτα από αναφορές το βράδυ της Δευτέρας ότι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα, επρόκειται να καταθέσει εναντίον του.

Η Καρουάνα Γκαλιζία, μια από τις γνωστότερες ερευνήτριες δημοσιογράφους της Μάλτας, δολοφονήθηκε ενώ αναχωρούσε από το σπίτι της, στις 16 Οκτωβρίου 2017, με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Η δημοσιογράφος ασχολούνταν συγκεκριμένα με τα Panama Papers και είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον υπουργό Τουρισμού και στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ από εταιρεία στο Ντουμπάι, για αδιευκρίνιστες υπηρεσίες.

Πριν από τον θάνατό της, αναρτούσε τακτικά στο μπλογκ της κατηγορίες για διαφθορά και σε διάφορες περιπτώσεις είχε βάλει στόχο μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Σέμπρι και ο Μίτσι. Αμφότεροι αρνούνται ότι έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.

Η εταιρεία αυτή ανήκε στον Μαλτέζο επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την Μάλτα με το γιοτ του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ