ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Αλβανία: Αυξήθηκαν οι νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Σεισμός στην Αλβανία: Αυξήθηκαν οι νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους
AP Photo/Hektor Pustina

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Αλβανία. Ο υπουργός Άμυνας της γείτονος γνωστοποίησε ότι συνολικά 20 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά από τα χαλάσματα, ενώ συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι προσπάθειες απεγκλωβισμού. Οι πληροφορίες του αλβανικού τηλεοπτικού δικτύου TVKlan σημειώνουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι και τρία παιδιά. Οι τραυματίες από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ έχουν ξεπεράσει τους 600.

Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν δώδεκα νεκρούς στο Δυρράχιο και πέντε στην περιοχή Θουμάνε. Ένας ηλικιωμένος άνδρας καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας του και άφησε την τελευταία του πνοή, όπως αναφέρει το ίδιο μέσο. Τέσσερα άτομα ανασύρθηκαν νεκρά από δύο ξενοδοχεία, τα οποία ισοπεδώθηκαν από τη δόνηση, ενώ ακόμη τρία βρέθηκαν νεκρά στα χαλάσματα πολυκατοικιών. Νωρίτερα είχε γνωστοποιηθεί πως ένας άνδρας πήδηξε από μπαλκόνι κατά τη διάρκεια του σεισμού, χάνοντας τη ζωή του. Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα υπόλοιπα θύματα.

Τουλάχιστον 42 διασωθέντες

Τουλάχιστον 42 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.

Η υπουργός δήλωσε ότι «35 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τραυμάτων των Τιράνων, με εννέα από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση». Η ίδια τόνισε ότι στο περιφερειακό νοσοκομείο του Δυρραχίου τουλάχιστον νοσηλεύονται 25 τραυματίες αλλά, όπως είπε, η κατάστασή τους δεν είναι ανησυχητική.

Δραματικές ιστορίες επιζώντων

Ο Haxhi Kabili, κάτοικος της περιοχής Θουμάνε, διασώθηκε από τον μεγάλο σεισμό, αλλά αγωνιά για την τύχη της κόρης του, που παραμένει εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια. Έχει τραύματα στο κεφάλι και αιμορραγεί, αλλά δεν δέχεται τη βοήθεια των γιατρών μέχρι να δει το παιδί του. Αυτή είναι μόνο μία από τις δραματικές ιστορίες επιζώντων από τα 6,4 Ρίχτερ.

Τα ξημερώματα, η χώρα χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο και ώρες αργότερα οι Αρχές της χώρας δίνουν μάχη με τον χρόνο για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν τους επιζώντες που έχουν θαφτεί κάτω τα συντρίμμια των οικημάτων που έχουν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία και με βάση τα όσα δηλώνει ο σεισμολόγος Rrapo Ormeni σε αλβανικό μέσο ενημέρωσης, έχουν γίνει περισσότεροι από 180 μετασεισμοί.

Να σημειωθεί πως μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχουν Έλληνες πολίτες, όπως δήλωσε στο CNN Greece εκπρόσωπος ελληνικής πρεσβείας στην Αλβανία.

«Βγάζουν νεκρούς από τα συντρίμμια. Είναι ακόμη μέσα. Είναι νεκροί. Χριστέ μου», λέει, έντρομη, μία άλλη κάτοικος της ίδιας περιοχής (σ.σ. Θουμάνε), στην οποία ήδη ανασύρθηκαν νεκροί από πολυκατοικία που κατέρρευσε πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Άμυνας της γείτονος.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο, είναι παγιδευμένες κάτω από τα συντρίμμια. Είπαν ότι είναι καλά και περιμένουν τους διασώστες. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες αλλά δεν κατάφερα να τους μιλήσω», είπε ένας άνδρας από το Δυρράχιο στο News24, περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που περνάει.

Μία τρίτη κάτοικος του Θουμάνε, η οποία μένει σε οίκημα το οποίο βρίσκεται δίπλα από την πολυκατοικία που κατέρρευσε, μιλώντας στο ABC News Albania, σημείωσε πως οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, άτομα άρχισαν να ανασύρονται, αλλά δεν τους επετράπη να δουν τι γίνεται. Η ίδια ονομάτισε και τους κατοίκους της πολυκατοικίας που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Έκανε λόγο για περισσότερα από δέκα άτομα.

«Φοβόμαστε μήπως πέσει και η δική μας πολυκατοικία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήμασταν τυχεροί που δεν ήμασταν σήμερα εδώ, είχαμε πάει σε συγγενείς», λέει ένας ηλικιωμένος άνδρας. Μία συγγενής του συμπληρώνει: «Ευχαριστώ τον θεό που δεν ήμασταν εδώ, ήταν να επιστρέψουμε, αλλά τελικά δεν το κάναμε. Ήμασταν τυχεροί»

Όπως λέει η ίδια, πλέον δεν είναι δυνατό να ζήσουν στην πολυκατοικία, καθώς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Ίσως δεν έπρεπε να επιστρέψουμε μετά τον πρώτο σεισμό», δηλώνει αναφερόμενη στον σεισμό των 5,6 βαθμών που έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές.

«Ο σεισμός δεν σταματούσε...»

«Από τις 04:00 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...). Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από 20 με 25 δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων. Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει...».

Το διαμέρισμα του ζευγαριού, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα, «κουνήθηκε» αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός.Ο ίδιος περιγράφει πως μόλις κατάφερε να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί – Οι πληροφορίες για τους νεκρούς

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών, δίνοντας «μάχη» με το χρόνο.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας άνδρας στην επαρχία Κούρμπιν πέθανε όταν πήδηξε από το παράθυρό του την ώρα της δόνησης ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε δρόμος στη Λέζα.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας Οργκέτα Μαναστιρλίου, ανακοίνωσε πως ιατρικές ομάδες έχουν περιθάλψει πάνω από 600 ανθρώπους συνολικά. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, εννέα άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Έντι Ράμα, για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η πρώτη ομάδα ΕΜΑΚ της Ελλάδας έφτασε στην Αλβανία και κατευθύνεται προς το Δυρράχιο χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει επιχείρηση ακόμη και σήμερα.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Ράμα δήλωσε πως μίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του, καθώς και τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έχει καταγράψει αρκετούς μετασεισμούς τις τελευταίες ώρες, μεταξύ των οποίων και μια δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ. Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν σε εξωτερικούς χώρους μέχρι νεωτέρας.

Το επίκεντρο του σεισμού

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα (04:53 ώρα Ελλάδας).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσηκε 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

albania

ΔΗΜΟΦΙΛΗ