ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Αλβανία: Μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβιστούν παγιδευμένες οικογένειες

Σεισμός Αλβανία: Μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβιστούν παγιδευμένες οικογένειες
ASSOCIATED PRESS

Φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης θα αυξηθεί εκφράζουν οι Αρχές της Αλβανίας, με τα σωστικά συνεργεία της χώρας σε συνεργασία με τα κλιμάκια της ελληνικής ΕΜΑΚ να δίνουν μια «τιτάνια» μάχη, για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια κτηρίων.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 27 νεκρούς, τη στιγμή που το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει πως ο αριθμός αυτός ανέρχεται πλέον σε 31, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο, η οποία δέχτηκε και τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και ήδη, όσο οι ώρες περνούν, οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.

Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε έξι σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία - σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις, η ένταση των οποίων άγγιξε σήμερα και τα 5,0 Ρίχτερ -, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.

Οι 40 άνδρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Τις σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφτηκε σήμερα όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε και σήμερα τις σεισμόπληχτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Η δραματική στιγμή κατάρρευσης κτηρίου στο Δυρράχιο

Το απόγευμα της Τετάρτης (27/11) η Αλβανία ταρακουνήθηκε από έναν ακόμη ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Ήταν ένας από τους δεκάδες μετασεισμούς που έχουν σημειωθεί έπειτα από τα 6,4 Ρίχτερ που χτύπησαν τη γειτονική χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης (26/11).

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ένα κτήριο τεσσάρων ορόφων στο Δυρράχιο, το οποίο ήδη είχε υποστεί ζημιές, να καταρρέει ολοκληρωτικά έπειτα από έναν μετασεισμό.

Καρέ - καρέ η διάσωση 24χρονου από την ΕΜΑΚ

Έναν 24χρονο άνδρα κατόρθωσε να απεγκλωβίσει ζωντανό από τα συντρίμμια κτηρίου στο Δυρράχιο η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην περιοχή, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία επιχειρεί από το απόγευμα της Τρίτης στις πόλεις Δυρράχιο και Θουμάν.

Η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στην πόλη Θουμάνα, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων και κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της.

Σύμφωνα με το himara.gr, η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών.

Διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεές με στόχο τη στήριξη των σεισμοπαθών

Οικονομικές και άλλες δωρεές, όπως ρουχισμό ή τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν όσοι πολίτες το επιθυμούν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Αλβανία, μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας «e-albania», σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων «ΑΤΑ» μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε πως η συγκεκριμένη διαδικτυακή «πλατφόρμα» είναι διαθέσιμη για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς. Μέσω του «e-albania» όσοι επιθυμούν, μπορούν να κάνουν δωρεά σε πραγματικό χρόνο (online) από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε να προσφέρουν ρουχισμό και τρόφιμα.

Εξάλλου, ο κ. Ράμα επισήμανε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημίες στα σπίτια τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Προτεραιότητα και βαρύτητα θα δοθεί στη Θουμάνα, η οποία επλήγη σε σημαντικό βαθμό. Η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια που αποστέλλεται στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ