ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Αλβανία - «Καλύτερα να είχα πεθάνει εγώ»: Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Σεισμός Αλβανία - «Καλύτερα να είχα πεθάνει εγώ»: Τα πρόσωπα της τραγωδίας
AP Photo

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν στα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Την ίδια, ώρα στο «φως» έρχονται όλο και περισσότερες δραματικές ιστορίες θυμάτων και συγγενών που αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 30 νεκρούς και περισσότερους από 650 τραυματίες, ενώ οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες.

Ο 34χρονος Kelment Cupi, ήταν εγκλωβισμένος για περίπου 16 ώρες στο Θουμάνι. Οι διασώστες τον εντόπισαν ζωντανό και συνολικά τέσσερις ομάδες επιχειρούσαν για να μπορέσουν να τον σώσουν.

Δυστυχώς, όμως, ο άνδρας δεν κατάφερε να επιβιώσει. Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο TvKlan, λίγη ώρα πριν ξεψυχήσει είχε ζητήσει από τους διασώστες να του δώσουν κάτι να φάει.

«Πολέμησε 16 ώρες. Επιχειρούσαμε για τον απεγκλωβισμό του για τουλάχιστον 5 ώρες», σημείωσε μέλος των σωστικών συνεργείων, που τόνισε ότι «δεν μπορούσε να γίνει τίποτα».

Μία 30χρονη μητέρα, απεγκλωβίστηκε το βράδυ της Τρίτης ζωντανή από τα ερείπια, ωστόσο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανασυρθεί νεκρό το κοριτσάκι της.

Ένα νεαρό ζευγάρι μεταξύ των εγκλωβισμένων

Μεταξύ των δεκάδων ατόμων που θεωρείται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι είναι και ένα νεαρό ζευγάρι.

Ο 29χρονος Almir Cares και η 25χρονη αρραβωνιαστικιά του Diastela Steneci είναι στα χαλάσματα της πολυκατοικίας στην οποία ζούσαν στην περιοχή Θουμάνι.

Το ζευγάρι, σύμφωνα πάντα τις πληροφορίες του τοπικού μέσου, σχεδίαζε να παντρευτεί το ερχόμενο καλοκαίρι, πλέον οι συγγενείς τους, όμως, προσεύχονται να είναι ζωντανοί. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός τους.

«Καλύτερα να είχα πεθάνει εγώ»

Ο 52χρονος Haxhi Kabili κατάφερε να σωθεί, αλλά αγνοεί την τύχη της 21χρονης κόρης του.

«Κατάφερα να σώσω τη γυναίκα και το ένα μου παιδί, αλλά όχι την κόρη μου», λέει.

Ο άνδρας κάνει έκκληση στις Αρχές να εντοπίσουν το παιδί του και δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει πεθάνει ο ίδιος, από το να έχει χάσει η 21χρονη τη ζωή της.

«Καλύτερα να είχα πεθάνει εγώ, παρά να πεθάνει η Aderina».

«Πώς θα συνεχίσω να ζω;»

Ο αστυνομικός Ajet Peci βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας του στο Δυρράχιο. Έχασε, όμως, τις δύο ενήλικες κόρες του ενώ η σύζυγός του αγνοείται ακόμα.

«Πώς θα συνεχίσω να ζω;» διερωτάται ο ίδιος, μιλώντας στο Associated Press.

«Δεν ξέρω πώς βγήκα ζωντανός… Μακάρι να είχα μείνει μαζί τους», είπε ο αστυνομικός, κλαίγοντας με λυγμούς.

Στην πολυκατοικία ζούσαν μόλις τέσσερις ή πέντε οικογένειες, καθώς το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες κάποιων διαμερισμάτων είχαν εγκαταλείψει την περιοχή.

Ταυτοποιήθηκαν 28 θύματα

Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει μέχρι στιγμής 28 από τα θύματα, ανάμεσά τους και παιδιά.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ανακοίνωση που μπορεί να επιθυμεί ένας Αλβανός αξιωματούχος», ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάκα.

«Ξέρω ότι τα λόγια είναι περιττά και τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών τους. Αλλά σε ένα σημάδι σεβασμού στις χαμένες ζωές, θέλω να μοιραστώ σήμερα με όλους τους πολίτες τα ονόματα των 28 παιδιών, κοριτσιών, αγοριών, ανδρών και γυναικών που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν αυτή την τραγωδία», πρόσεθεσε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, στην πιο δύσκολη ομιλία στην καριέρα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ