ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη - Το προφίλ του δράστη

Επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη - Το προφίλ του δράστη
West Midlands Police via AP

Το ISIS ανακοίνωσε ότι η επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου πραγματοποιήθηκε από έναν από τους μαχητές της, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Amaq που ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση. 

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ωστόσο δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Το ISIS πρόσθεσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά την πρόσκλησή του να στοχοθετούνται χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό ο οποίος πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.

Η βρετανική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε την Παρασκευή έναν άνδρα που φορούσε ψεύτικο γιλέκο αυτοκτονίας, ο οποίος μαχαίρωσε θανάσιμα δύο ανθρώπους στο Λονδίνο και τραυμάτισε άλλους τρεις, πριν αναμετρηθεί με πολίτες στο έδαφος και τεθεί υπό έλεγχο πάνω στη γέφυρα.

Οι πολίτες αυτοί χαιρετίστηκαν ως "ήρωες" στη Βρετανία αντιμετωπίζοντας με γενναιότητα αυτό που οι αρχές χαρακτήρισαν τρομοκρατική επίθεση.



Το προφίλ του δράστη

Τις τελευταίες ώρες, έχουν γίνει γνωστά διάφορα στοιχεία για τη ζωή του ένοπλου δράστη, Ουσμάν Καν.

Είχε καταδικαστεί ως μέλος τρομοκρατικής ομάδας που σχεδίαζε να επιτεθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2010.

Μέλος ενός μικρού «πυρήνα» εννέα τζιχαντιστών από το Στόουκ-ον-Τρεντ, το Κάρντιφ και το Λονδίνο, ο Καν και οι συγκατηγορούμενοι του καταδικάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2012.

Μεταξύ άλλων, σχεδίαζαν να ιδρύσουν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών, σε οικόπεδο που ανήκε στην οικογένειά του στο Κασμίρ.

Μάλιστα, ο Καν και δύο συγκατηγορούμενοί του –ο Nazam Hussain και ο Mohammed Shahjahan- σκόπευαν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2011.

Ο δράστης ήταν τότε 19 ετών -το νεότερο μέλος της ομάδας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, στις παρατηρήσεις του πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο δικαστής χαρακτήρισε τον Khan και άλλους δύο κατηγορούμενος «πιο σοβαρούς τζιχαντιστές» από τους υπόλοιπους.

Στην αρχή, οι βρετανικές Αρχές είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αφεθεί ποτέ ελεύθερος -τουλάχιστον όχι μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν αποτελούσε πλέον απειλή.

Αργότερα, όμως, ο όρος αυτός άλλαξε και ο Καν αποφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2018, αφότου δέχτηκε να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σύμφωνα με την Guardia, στην κατοχή των τζιχαντιστών είχαν βρεθεί τότε αντίτυπα του εξτρεμιστικού περιοδικού Inspire, ενώ φαίνεται πως είχαν σκεφτεί να στείλουν τρομοφακέλους με το ταχυδρομείο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε δε, πως είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να βάλουν εκρηκτικούς μηχανισμούς στις τουαλέτες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αλλά και σε παμπ στο Στόουκ-ον-Τρεντ.

Οι στόχοι και η αγάπη για τον Χίτλερ

Χειρόγραφη λίστα που εντοπίστηκε έδειξε πως οι τζιχαντιστές είχαν βάλει στο «στόχαστρο» συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου και νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δύο ραβίνους αλλά και τον κοσμήτορα του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου.

Κοριοί της αστυνομίας κατέγραψαν και ανατριχιαστικές συνομιλίες των εξτρεμιστών, κατά τη διάρκεια των οποίων μιλούσαν με κολακευτικά λόγια για τον Χίτλερ και το «έργο» του.

«Πέθαναν λιγότεροι από 10.000 Εβραίοι στο Ολοκαύτωμα» έλεγαν μέλη της ομάδας μεταξύ τους ενώ φαίνεται πως συμφωνούσαν ότι ο Χίτλερ ήταν «στο πλευρό των μουσουλμάνων».

«(σ.σ. Ο Χίτλερ) Καταλάβαινε ότι οι Εβραίοι είναι επικίνδυνοι» έλεγαν.

Οι Αρχές είχαν βάλει κοριούς και στο σπίτι του Khan, όπου καταγράφοντας ενοχοποιητικές συνομιλίες για την ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης τζιχαντιστών αλλά και σχέδια συγκέντρωσης χρημάτων για τις ανάγκες του σκοπού τους.

Φέρεται να είχε ζητήσει βοήθεια για την αποριζοσπαστικοποίηση του

Τελευταία στοιχεία αναφέρουν πως ζητούσε να συμμετάσχει σε μαθήματα που θα βοηθούσαν στην «αποριζοσπαστικοποίησή του» από το Ισλάμ.

Σε επιστολή που δημοσίευσε το ITV, ο ίδιος έγραφε ότι θέλει να αποδείξει στις αρχές, στην οικογένεια και στην κοινωνία ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις που είχε πριν από τη σύλληψή του και ότι μπορεί να αποδείξει πως τότε (κατά την προηγούμενη δράση του) ήταν ανώριμος.

«Τώρα είμαι περισσότερο ώριμος και θέλω να ζήσω τη ζωή μου σαν καλός μουσουλμάνος και σαν καλός πολίτης της Βρετανίας» έγραφε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο δικηγόρος του δράστη, Βαγιαχάτ Σαρίφ, υποστηρίζει ότι ο 28χρονος Καν είχε συνειδητοποιήσει πως ο βίαιος εξτρεμισμός ήταν λάθος και αποδέχτηκε ότι η κατανόησή του γύρω από το Ισλάμ ήταν ελλιπής για αυτό είχε ζητήσει βοήθεια ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, προκειμένου να «αποριζοσπαστικοποιηθεί», ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική για τους φυλακισμένους τρομοκράτες θα πρέπει να αλλάξει ώστε να τους αποτρέπει να υποστηρίζουν ιδεολογίες που υποθάλπουν τη βία. «Υπάρχει ελάττωμα στην πολιτική. Θα πρέπει να υπάρχει ιδεολογική αξιολόγηση για αυτά τα άτομα πριν αφεθούν υπό όρους» είπε και πρόσθεσε ότι ενόσω βρισκόταν στη φυλακή ζήτησε την παρέμβαση ειδικού που θα τον βοηθούσε στην αποριζοσπαστικοποίηση.

«Η δικαστική επιτήρηση κάνει καλή δουλειά με τους συνηθισμένους παραβάτες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους ιδεολογικούς παραβάτες» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πριν από την αποφυλάκισή του είχε έρθει σε ρήξη με τον ISIS, αλλά δεν γνωρίζει τι απέγινε μετά την αποφυλάκιση. «Ίσως να μην ήταν αρκετά δυνατός ιδεολογικά για να αντισταθεί στα στελέχη των φανατικών ισλαμιστών» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ