ΚΟΣΜΟΣ

Συνέδριο SPD: Οι Σοσιαλδημοκράτες και η δύσκολη «εξίσωση» που επηρεάζει την κυβέρνηση Μέρκελ

Συνέδριο SPD: Οι Σοσιαλδημοκράτες και η δύσκολη «εξίσωση» που επηρεάζει την κυβέρνηση Μέρκελ
AP / Jens Meyer

Μέσα σε κλίμα έντονης εσωστρέφειας και σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος στο πλαίσιο της συγκυβέρνησής του με τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ξεκίνησε την Παρασκευή το τριήμερο συνέδριό του στο Βερολίνο, με τα προβλήματα να περισσεύουν.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, το SPD στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει μόλις ένα 13% και στο πρόσφατο κομματικό δημοψήφισμα για τους νέους πρόεδρους το SPD εμφανίστηκε διαιρεμένο ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να παραμείνει στην κυβέρνηση και σε μια πλειοψηφία των μελών που θα προτιμούσε την αποχώρηση.

Αυτή η τάση διαίρεσης κατευνάστηκε έπειτα από μια συμβιβαστική πρόταση που εισηγήθηκε το προεδρείο του κόμματος.

Βάσει αυτής της πρότασης, ναι μεν δεν προτείνεται η έξοδος από την κυβέρνηση, αλλά διατυπώνονται αιτήματα προς διαπραγμάτευση με τους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους στην κυβέρνηση που αναμένεται να δοκιμάσουν τα όρια ανοχής τους.

Τι ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες από την κυβέρνηση Μέρκελ

Συνοπτικά τα αιτήματα του SPD από τους Χριστιανοδημοκράτες συνοψίζονται σε τρία βασικά σημεία:

  • Τη θέσπιση επιπλέον μέτρων για την προστασία του κλίματος
  • Τη σημαντική αύξηση των κρατικών επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές
  • Την υιοθέτηση μέτρων για την αγορά εργασίας

Το τελευταίο αυτό σημείο αποτελεί «αγκάθι» για τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, καθώς το SPD ζητά την καθιέρωση κατώτατου ορίου ωρομισθίου στα 12 ευρώ (επί του παρόντος το κατώτατο ημερομίσθιο στη Γερμανία φτάνει τα 9,19 ευρώ), μια πρόταση, που, όπως εκτιμάται, δεν φαίνεται να βρίσκει «ευήκοα ώτα» από πλευράς Χριστιανοδημοκρατών.

Άλλωστε, τα συντηρητικά κόμματα της Γερμανίας έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα επαναδιαπραγματευθούν μια αλλαγή της συμφωνίας που είχε οδηγήσει το 2018 στη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, οι σχετικά σεμνές απαιτήσεις που έχουν θέσει επί τάπητος οι νέοι επικεφαλής του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν, αποφεύγουν το ενδεχόμενο μιας άμεσης αντιπαράθεσης τόσο με το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η νέα συμπρόεδρος του SPD, Σάσκια Έσκεν, σε δηλώσεις της στο Reuters εξέφρασε αμφιβολίες για τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό CDU της Μέρκελ, αλλά τόνισε πως το κόμμα της είναι έτοιμο να δώσει μια ευκαιρία στη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Ήμουν και είμαι επιφυλακτική σχετικά με το μέλλον αυτού του μεγάλου συνασπισμού. Ωστόσο, με αυτή την απόφαση, δίνουμε στο συνασπισμό μια ρεαλιστική πιθανότητα να συνεχίσει να υπάρχει – τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο απ’ αυτό», υπογράμμισε η Έσκεν.

Ζητούμενο η ενότητα

Οι 600 περίπου σύνεδροι Σοσιαλδημοκράτες καλούνται να εκλέξουν τη νέα τους ηγεσία, έχοντας ως μοναδικούς υποψηφίους για τα αξιώματα των προέδρων τους νικητές του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν.

Για μία από τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο ο εκπρόσωπος του κεντρώου ρεύματος, ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, όσο και αριστερός πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κύνερτ. Δεν αποκλείεται όμως το συνέδριο στο όνομα της ενότητας να αυξήσει τον αριθμό των αντιπροέδρων σε τέσσερεις, οπότε θα εκλεγούν και οι δύο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ