ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Βρετανία: Οι πιο «βρώμικες» στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας

Εκλογές στη Βρετανία: Οι πιο «βρώμικες» στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας
Stefan Rousseau/PA via AP

Για ιστορικό… χαμηλό όσον αφορά στο επίπεδο του πολιτικού λόγου και τις προσπάθειες επηρεασμού του εκλογικού σώματος κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές ενόψει της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Η προεκλογική καμπάνια της εκλογικής αναμέτρησης, το αποτέλεσμα της οποίας κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο ενόψει Brexit, συνοδεύτηκε από αρκετές ντροπιαστικές στιγμές για τους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι επιστρατεύοντας fake news αλλά και ηθελημένη παραπλάνηση προσπάθησαν να επηρεάσουν την ψήφο των περίπου τριών εκατομμυρίων νέων Βρετανών ψηφοφόρων.

Στη Μεγάλη Βρετανία ισχύουν αυστηροί κανόνες αναφορικά με την κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας και τις τηλεοπτικές πολιτικές διαφημίσεις, ωστόσο ο τρόπος που πολιτικοί και δημοσιογράφοι συμπεριφέρονται στα ψηφιακά και κοινωνικά μέσα είναι εντελώς ελεύθερος.

Η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο λογαριασμός του Συντηρητικού Κόμματος στο Twitter μετονομάστηκε σε «FackCheckUk», σε μια ευθεία προσπάθεια παραπλάνησης των 80.000 ακολούθων του, καθώς υποτίθεται επρόκειτο για τον ουδέτερο έλεγχο της αλήθειας των λεγομένων των δύο πολιτικών αρχηγών.

Η κίνηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ενώ λίγες ημέρες αργότερα όταν το Εργατικό Κόμμα δημοσιοποίησε το μανιφέστο του, οι Συντηρητικοί δημιούργησαν μια νέα ιστοσελίδα υπό το όνομα LabourManifesto.co.uk. Μάλιστα δεν παρέλειψαν να αγοράσουν και διαφημίσεις της Google ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα εμφανίζεται ψηλά στις αναζητήσεις των εκλογέων όταν αυτοί θα γκουγκλάρουν τη λέξη «Εργατικοί».



Αν και αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για «μία ιστοσελίδα από το Συντηρητικό κόμμα», πολλοί είναι αυτοί που κατηγόρησαν τους Τόρις για απόπειρα παραπλάνησης.

Οι μονταζιέρες στο φουλ

Ένα ακόμη όχημα για τη χειραγώγηση των χρηστών ήταν η επιλεκτική χρήση των βίντεο. Google και Facebook απέσυραν διαφήμιση που έδειχνε δημοσιογράφους του BBC να λένε φράσεις όπως «ανούσια καθυστέρηση του Brexit», αφήνοντας να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αποτελούσαν σχόλια των δημοσιογράφων και όχι αποσπάσματα φράσεων των πολιτικών, όπως ήταν στην πραγματικότητα.

Η… μονταζιέρα δούλεψε και στην περίπτωση ανώτερου εκπρόσωπου τύπου των Εργατικών, ο οποίος εμφανίζεται να μην μπορεί να απαντήσει σε ερώτηση για το Brexit, όταν το αμοντάριστο βίντεο τον δείχνει να απαντά χωρίς καμία καθυστέρηση στην επίμαχη ερώτηση.

1 copy


AP Photo/Matt Dunham

Και οι Εργατικοί όμως πιάστηκαν «στα πράσα», όταν «επιμελήθηκαν επιλεκτικά» βίντεο που τουίταρε ο ηγέτης τους και το οποίο δείχνει ρεπόρτερ των Financial Times να εξηγεί τις επιπτώσεις του σχεδίου των Εργατικών να παράσχουν δωρεάν ευρυζωνική σύνδεση. Μετά από απαίτηση του βρετανικού δικτύου, ο Κόρμπιν αναγκάστηκε αργότερα να αποσύρει το παραποιημένο βίντεο.

Η κορυφή του... παγόβουνου

Ο Τζόνσον εμφανίστηκε σε αρκετές συνεντεύξεις, αρνήθηκε ωστόσο να αντιμετωπίσει τον πολιτικό δημοσιογράφο του BBC Άντριου Νέιλ. Ο πρώην συντάκτης των Sunday Times έχει φήμη δημοσιογράφου που «στριμώχνει» τους συνεντευξιαζόμενούς του, με τελευταίο «θύμα» τον αντίπαλο του Τζόνσον, Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο οδήγησε σε μια άβολη στιγμή όταν ο αρχηγός των Εργατικών αρνήθηκε επαλειμμένα να απολογηθεί προς την εβραϊκή κοινότητα για τον αντισημιτισμό του κόμματός του.

corbin


Πηγή: Peter Byrne/PA via AP

Η άρνηση του Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε την οργή του Νέιλ καθώς όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί είχαν παρελάσει από την εκπομπή του.

Ο Τζόστον αρνήθηκε εξάλλου και να αντιπαρατεθεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους αναφορικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη –την κλιματική αλλαγή. Στη θέση του (καθώς και στη θέση του επίσης απόντα Νάιτζελ Φάρατζ, το Channel 4 τοποθέτησε κομμάτια πάγου (!) τα οποία έλιωναν κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας.

Ρωσική ρουλέτα

Τις τελευταίες ημέρες της εκλογικής μάχης, στο «τραπέζι» προστέθηκε και ο ρωσικός δάκτυλος. Μια ημέρα μετά την καταστροφική συνέντευξη του Κόρμπιν στον Νέιλ, ο ηγέτης των Εργατικών κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα όταν ανακοίνωσε ότι είχε στην κατοχή του μυστικά έγγραφα, αναφορικά με εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, πρόκειται για απόδειξη ότι η Βρετανία έβγαζε «στο σφυρί» το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κανείς δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των εγγράφων, ωστόσο ο Κόρμπιν δέχτηκε κριτική ότι υπερεκτιμά το περιεχόμενό τους ενώ ο ίδιος ο Τζόνσον αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν στο Reddit σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα. Τόσο το Reddit όσο και ερευνητές ασφάλειας θεωρούν ότι η πηγή είναι πιθανό μέρος μιας επιχείρησης με ύποπτες δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Και οι μικροί στο παιχνίδι

Ακόμη και τα μικρότερα κόμματα όμως λέρωσαν τη φωλιά τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας. Όταν η ιστοσελίδα OpenDemocracy, στο πλαίσιο άρθρου για την πώληση των δεδομένων των εκλογέων από το κόμμα, ζήτησε το σχόλιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εκείνοι δεν έστειλαν καμία απάντηση μέχρι και τη δημοσίευση του άρθρου.

Ωστόσο δικηγορικό γραφείου που λειτουργούσε ως εκπρόσωπος του κόμματος, το χαρακτήρισε ανεύθυνο απαιτώντας την απόσυρσή του από την ιστοσελίδα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το κόμμα είχε στείλει τη δική του θέση μέσω email, η οποία δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.

Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Το υποτιθέμενο email με την απάντηση του κόμματος είχε σταλεί μία ημέρα πριν το επίσημο ερώτημα από την ιστοσελίδα. Η «απόδειξη» αποδείχτηκε απάτη, και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απομάκρυναν ένα ανώτερο στέλεχος της καμπάνιας.

The dirtiest UK election ever? Here are some of the lowest moments of the campaign, by Hadas Gold

ΔΗΜΟΦΙΛΗ