Σχεδόν 20.000 άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Σίδνεϊ ζητώντας από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας είναι καλυμμένη από τοξικό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες.

Πολλοί διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους μπροστά στη σιωπή της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

«Η χώρα φλέγεται», κατήγγελλε ο 26χρονος Σάμιουελ Ουίλκι που συμμετείχε πρώτη φορά σε διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ χαρακτήρισε «αξιολύπητη» την αντίδραση των πολιτικών.

«Η κυβέρνησή μας δεν κάνει τίποτα για το θέμα», εκτίμησε η 29χρονη Ζάρα Ζόι.

Τα νοσοκομεία του Σίδνεϊ κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση 25% στις έκτακτες εισαγωγές, ενώ την Τρίτη το τοξικό νέφος έθεσε σε λειτουργία πολλούς ανιχνευτές καπνού στο Σίδνεϊ, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν. Πολλοί κάτοικοι της πόλης πνίγονταν από τον πυκνό καπνό και αναγκάστηκαν να φορούν μάσκες.

Κάποια δρομολόγια των φέρι μπόουτ ακυρώθηκαν, ενώ οι μαθητές παρέμειναν στις σχολικές αίθουσες στη διάρκεια των διαλλειμάτων, αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνούσε κατά πολύ τα «επικίνδυνα» επίπεδα.

 2 copy
AP Photo/Rick Rycroft

Οι τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στην ανατολική Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο έχουν φέρει το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο προσκήνιο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Αυστραλία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη φέτος εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής.

«Είμαστε εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας για όσο μπορούμε να θυμηθούμε, αυτή είναι η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ», κατήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ματ Κιν.

«Χθες το νέφος προκάλεσε τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει γνωρίσει ποτέ το Σίδνεϊ, αυτή είναι η κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε.

Στη σημερινή κινητοποίηση πήραν μέρος περίπου 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 20.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Σιωπή από την κυβέρνηση 

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με το τοξικό νέφος που καλύπτει περιοχές της χώρας εδώ και εβδομάδες, ενώ περιορίστηκε να υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση, ένθερμη υπέρμαχος της ισχυρής και κερδοφόρας βιομηχανίας των μεταλλείων, δέχεται επικρίσεις από πρώην επικεφαλής πυροσβεστών ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προειδοποιήσεις τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότεροι από έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο και σχεδόν 20 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καταστραφεί, δηλαδή έκταση ίση με τη μισή Ελβετία.

Διαβάστε επίσης