«Καθαρή τοποθέτηση» για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αναμένει ο Αναστασιάδης από την ΕΕ
Την «καθαρή τοποθέτηση» των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινάει αύριο, Πέμπτη.
«Ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει την καθαρή τοποθέτηση των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το "μνημόνιο συναντίληψης" που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες σήμερα, Τετάρτη, μία ημέρα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, να έχει επαφές και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα θέσει θέματα που απασχολούν την Κύπρο, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής.
«Ο πρόεδρος αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου συναντίληψης (σ.σ.σ Τουρκίας-Λιβύης) με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Κούσιος στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Είπε ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και στη συνέχεια με αρχηγούς κρατών, με τους οποίους θα συζητήσει τα διάφορα θέματα που απασχολούν την Κύπρο, όπως επίσης και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος της ΕΕ, που αποτελούν και το θεματολόγιο της Συνόδου Κορυφής.
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ δεν μπορούν να περάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή χωρίς την έγκριση της Τουρκίας», ο Κύπριος κυβερνητικό εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν σκοπιμότερο να αναμένονται τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Αγρότες: Διάλογο με τον πρωθυπουργό ζήτησαν ορισμένα μπλόκα με επιστολή στον Κώστα Τσιάρα
19:01
Η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις σε δύο ουκρανικά λιμάνια
18:51
Κραν Μοντανά: Τη Δευτέρα στη Λωζάνη θα γίνει η κηδεία της 15χρονης Αλίκης
18:41
Σέρρες: Δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο εις βάρος του 16χρονου για τον ξυλοδαρμό 17χρονου
18:32