ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα προς ΗΠΑ: Ασέβεια στις κυρίαρχες αποφάσεις μας οι κυρώσεις

Άγκυρα προς ΗΠΑ: Ασέβεια στις κυρίαρχες αποφάσεις μας οι κυρώσεις
AP Photo/Bilal Hussein

Την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας προκάλεσε η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας που αποφάσισε το αμερικανικό Κογκρέσο μετά την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η Άγκυρα σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «έλλειψη σεβασμού στις κυρίαρχες αποφάσεις μας για την εθνική μας ασφάλεια» που έχουν μόνο στόχο να βλάψουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, την οποία μεταδίδει η Hurriyet, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι προσπάθειες που διεξάγονται από αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου μέσω εσωτερικών πολιτικών εκτιμήσεων και υποστηριζόμενες από γνωστούς αντιτουρκικούς κύκλους, αποτελούν ακόμη μια εκδήλωση της έλλειψης σεβασμού προς τις κυρίαρχες αποφάσεις μας σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν άλλο στόχο παρά να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας».

«Είχαμε ήδη δώσει την απαραίτητη απάντηση σε παρόμοιο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου. Προσπάθειες να έρθει το νέο νομοσχέδιο στη Γερουσία δείχνουν ότι οι εξηγήσεις μας πέφτουν στο κενό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση που θα προστατεύει τους κοινούς στόχους των δύο χωρών και να ενεργήσει με λογικό τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ