ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ναι» από τη Γερουσία στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

ΗΠΑ: «Ναι» από τη Γερουσία στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
AP Photo/Hakob Berberyan

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε  το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μετά από εμπόδια που έθεσαν αρκετές φορές Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, για να μην τεθεί προς ψήφιση το ψήφισμα στο Σώμα, η Γερουσία τελικά το ενέκρινε ομόφωνα.

Ο Τεντ Κρουζ, από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος.

«Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων», τόνισε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο εισηγητής του ψηφίσματος.

Είχε προηγηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2019 η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία του σχετικού ψηφίσματος, μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που πυροδότησε νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Τότε η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είχε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια της περιόδου 1915-1923.

«Ευχαριστώ» από την Αρμενία

Η υιοθέτηση του ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Πασινιάν στο Twitter. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Έντονη αντίδραση της Τουρκίας

«Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ». Αυτό ανέφερε με ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνωντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως εκείνοι που χρησιμοποιούν την Ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι δειλοί που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως το ψήφισμα είναι ένα «επαίσχυντο παράδειγμα πως η Ιστορία μπορεί να πολιτικοποιηθεί».

«Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, η έγκριση του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και η επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις», δήλωσε νωρίτερα ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε σήμερα στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων», τόνισε.

«Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες».

Ένα έγκλημα 100 ετών

Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου 30 χώρες αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.

Τον Απρίλιο του 2017, λίγο καιρό αφότου έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων το 2015 «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα», αποφεύγοντας όμως επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που είχε καταγγείλει την «παραπληροφόρηση» που διέσπειρε κατ’ αυτήν ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2008, ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων, όρο όμως τον οποίο δεν πρόφερε ποτέ στη διάρκεια της θητείας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ