ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε για τις εξελίξεις στη Λιβύη
AP Photo/Frank Augstein

Την ανησυχία της Ευρώπης έχουν προκαλέσει οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη, μετά το διάγγελμα Χαφτάρ, όπως αποδεικνύεται από την τριμερή συνάντηση που είχαν το πρωί για το θέμα οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

 

Στον απόηχο των εξελίξεων, Άνγκελα Μέρκελ, Εμάνουελ Μακρόν και Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκαν σε ξενοδολείο των Βρυξελλών προκειμένου να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και σύμφωνα με το περιοδικό οι τρεις ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την πορεία των συζητήσεων στη λεγόμενη ‘Διαδικασία του Βερολίνου’, η οποία υποστηρίζεται από τη Γαλλία και την Ιταλία».

Υπενθυμίζεται πως η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί μια πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί στην υποβοήθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων και της επίλυσης διαφορών στην περιοχή, καθώς και μέσω της προώθησης της οικονομικής συνεργασίας.

Σε «ύστατη μάχη» καλεί ο Χαφτάρ

Την Πέμπτη ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) κάλεσε τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) κάνοντας λόγο για «ύστατη μάχη».

«Έφτασε η ώρα μηδέν, σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες… Η ώρα που περίμενε ο λαός μας στην Τρίπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

«Οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες να αντικρούσουν οποιαδήποτε νέα παρανοϊκή πρωτοβουλία», διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Τρίπολης Φάτι Μπασάγκα.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ