ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι φίλοι μας στη Δύση πρότειναν τη βύθιση σκαφών μεταναστών

Ερντογάν: Οι φίλοι μας στη Δύση πρότειναν τη βύθιση σκαφών μεταναστών
Presidential Press Service via AP, Pool

Βολές κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας καταγγέλλοντάς την για την ελλιπή οικονομική στήριξη της χώρας του, ενώ κατηγόρησε ορισμένους «φίλους από τη Δύση» που είχαν προτείνει τη βύθιση σκαφών μεταναστών. Με αυτή του την τοποθέτηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνει - εμμέσως πλην σαφώς - αιχμές κατά της Ελλάδας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο Α’ Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που διεξάγεται στην Γενεύη, αναφέρθηκε σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τα τελευταία επτά χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, επικαλούμενος το ΚΥΠΕ, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι 20 χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έπεσαν θύματα «των τεράστιων κυμάτων της Μεσογείου». Προσέθεσε δε ότι πίσω από αυτό που αποκαλείται σήμερα «προσφυγική κρίση» υπάρχει ένα μεγάλο δράμα.

Η Τουρκία είναι η χώρα που «αισθάνθηκε περισσότερο το βάρος των κυμάτων των προσφύγων», συμπλήρωσε, και γνωστοποίησε ότι στη χώρα του φιλοξενούνται πέντε εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 3,7 είναι Σύροι.

Αφού είπε ότι η Άγκυρα έχει ξοδέψει περί τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, άφησε αιχμές κατά της Ε.Ε., λέγοντας ότι η βοήθεια που ήρθε από το εξωτερικό ήταν περιορισμένη.

«Η ΕΕ μας έδωσε υποσχέσεις. Είπαν θα δώσουμε στις οργανώσεις για τους πρόσφυγες 3,3 δισ. ευρώ. Τι κρίμα που μέχρι στιγμής η ΕΕ έδωσε σε αυτές τις οργανώσεις 2 δισ. Ακόμη ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το δεύτερο πακέτο των 3 δισ. Από αυτά λένε ‘έρχονται’ τα 450 εκατομμύρια αλλά ακόμη δεν ήρθαν», είπε.

Κατήγγειλε ότι πολλοί δυτικοί προτίμησαν να δουν το προσφυγικό από το παράθυρο της ασφάλειας και του συμφέροντος.

«Τίμησαν μια εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε πως θα προστάτευαν την Ευρώπη από το προσφυγικό κύμα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

Μάλιστα, ως λύση ήρθαμε αντιμέτωποι με προτάσεις που θα τις θυμόμαστε με ντροπή στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και την βύθιση σκαφών των μεταναστών στη Μεσόγειο. Τρυπούσαν τα σκάφη και τα βύθιζαν κι αυτοί οι άνθρωποι θάφτηκαν στα νερά της Μεσογείου», προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ