ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Σάλπαρε» το πρώτο αεροπλανοφόρο αποκλειστικά made in china

Κίνα: «Σάλπαρε» το πρώτο αεροπλανοφόρο αποκλειστικά made in china
CCTV

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάδειξή της σε ναυτική δύναμη πρώτου μεγέθους έκανε η Κίνα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου αποκλειστικά κατασκευασμένου στο έδαφός της αεροπλανοφόρου της.

Η επίσημη ενσωμάτωση στις κινεζικές δυνάμεις του πλοίου με την ονομασία «Shandong» πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια τελετής στη ναυτική βάση του νησιού Χαϊνάν (νότια), παρουσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Σε ένα πλαίσιο αντιπαλότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση CCTV, στην τελετή συμμετείχαν περίπου 5.000 μέλη του Πολεμικού Ναυτικού και εργάτες, που έψαλλαν τον εθνικό ύμνο κατά την έπαρση της κινεζικής σημαίας, ανέφερε η CCTV στον ιστότοπό της.

Ο Σι φωτογραφήθηκε μαζί με τους στρατιωτικούς και τους πολίτες που βρίσκονταν σε αυτό το λιμάνι της πόλης Σάνια, καλώντας τους να «φέρουν και νέες συνεισφορές στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στον κινεζικό λαό».

Η Κίνα έχει ήδη ένα αεροπλανοφόρο σε λειτουργία: το Lianong. Κατασκευασμένο από την πρώην ΕΣΣΔ και αγορασμένο από την Ουκρανία, τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία το 2012.



Το δεύτερο αεροπλανοφόρο, που καθελκύσθηκε το 2017 και ήταν γνωστό μέχρι σήμερα με την ονομασία «Type-001A», διαθέτει συμβατικό σύστημα προώθησης (δεν είναι πυρηνοκίνητο) και μπορεί να μεταφέρει περίπου 40 αεροσκάφη, σύμφωνα τους ειδικούς.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την ισχύ τους και θεωρούνται η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διαθέτουν ωστόσο προϋπολογισμό για την άμυνα τρεις φορές μεγαλύτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ