ΚΟΣΜΟΣ

Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από τους Ρώσους

Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από τους Ρώσους
EPA

Στην επιβεβαίωση πως το ρωσικό Su-34 παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο την Παρασκευή προχώρησε το Πεντάγωνο. Παράλληλα συνέστησε στις δυο χώρες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας

Συγκεκριμένα , εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως άλλο ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο παραβίασε τον τουρκικό και τον νατοϊκό εναέριο χώρο. Ζητάμε από τη Ρωσία να σεβαστεί τον τουρκικό εναέριο χώρο και να σταματήσει δραστηριότητες που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής». Παράλληλα το Πεντάγωνο καλεί τις δύο χώρες να συνομιλήσουν και να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης,.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε «αβάσιμη προπαγάνδα» τις καταγγελίες της Άγκυρας περί παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου χθες από αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.
«Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας σχετικά με την υποτιθέμενη παραβίαση του εναερίου χώρου της από ένα ρωσικό SU-34 αποτελούν αβάσιμη προπαγάνδα» δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισήμανε επιπλέον ότι ούτε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία ούτε οι σταθμοί ραντάρ της Συρίας κατέγραψαν οποιαδήποτε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Το χρονικό της κρίσης

Η μετωπική αντιπαράθεση των δύο χωρών ξεκίνησε όταν στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με απόρρητη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ και την οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks, ο τουρκικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε σε βάθος 1,36 μιλίων και κράτησε 17 δευτερόλεπτα.

Η επιστολή αναφέρει το σκεπτικό των Τούρκων σύμφωνα με το οποίο το ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και μετά από 10 προειδοποιήσεις των Τούρκων πιλότων σε διάστημα πέντε λεπτών, χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως ισχυρίζονται, από τους Ρώσους πιλότους.

Ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και «ύπουλη συμπεριφορά» από την Τουρκία. Ο ίδιος είχε προαναγγείλει αυστηρά αντίποινα στην Τουρκία και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν έχει απευθείας οικονομικές δοσοληψίες με τους τρομοκράτες του ISIS.

Διαβάστε ακόμα:

Δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Τούρκοι θα καταρρίπτουν ρωσικά μαχητικά με εντολή Ερντογάν

Με επιπτώσεις προειδοποιεί τη Ρωσία ο Ερντογάν - Ζητά συνάντηση με Πούτιν

Ρωσικοί S-400 πολύ κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ