Παραπομπή Τραμπ: Διαφωνίες και πόλωση ενόψει της μεγάλης δίκης
Πηγή: AP Photo

Ασαφής ως προς το χρονικό της πλαίσιο αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μοιάζει να είναι η επόμενη μέρα της ιστορικής παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, με τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο να διαμηνύει ότι επιθυμεί να γίνει το ταχύτερο δυνατό. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την επιθυμία του να πραγματοποιηθεί «άμεσα» η δίκη του στο Κογκρέσο, παρότι ο ίδιος δεν αναμένεται να είναι παρών.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, o τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται, ξεκαθάρισε πως θέλει «άμεση δίκη», από τη στιγμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων, την Τετάρτη (18/12, τοπική ώρα), τον παρέπεμψε με δύο κατηγορίες. 

Συγκεκριμένα έγραψε:
«Aφού οι Δημοκρατικοί δεν μου έδωσαν μια δίκαιη διαδικασία στη Βουλή, κανέναν δικηγόρο, κανέναν μάρτυρα, τίποτα, θέλουν τώρα να πουν στη Γερουσία πώς να διεξαγάγει τη δίκη. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν αποδείξει τίποτα, ποτέ δεν θα εμφανιστούν. Θέλω μια άμεση δίκη!».

Μία ημέρα ωστόσο μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την οποία εγκρίθηκαν οι δύο κατηγορίες σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου, η πρόεδρός της, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει στην επίσημη επίδοσή του στη Γερουσία πριν ενημερωθεί για το πώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της άνω Βουλής εννοεί να διεξαχθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με συνεργάτες της, η Πελόζι δεν αναμένεται να κάνει καμιά κίνηση πριν το αμερικανικό Κογκρέσο επιστρέψει από τις διακοπές για τις γιορτές του τέλους του έτους, στις αρχές Ιανουαρίου.

«Πρόσκαιρα πάθη»

Εκτός όμως από τον Τραμπ και κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θέλουν να τελειώνουν με το ζήτημα. 

Ο ηγέτης των ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ χαρακτήρισε την παραπομπή Τραμπ ως «η πιο βεβιασμένη, λιγότερο προετοιμασμένη και περισσότερο άδικη» στην ιστορία, ενώ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι άγονται και φέρονται από «πρόσκαιρα πάθη» και τις «κομματικές» τους σκοπιμότητες. Παράλληλα έκανε σαφές πως δεν αναμένει η Γερουσία να κρίνει ένοχο τον Τραμπ.

«Η ψηφοφορία [της Βουλής] δεν αντανακλά τι αποδείχθηκε. Αντανακλά μόνο το πώς αισθάνονται [οι Δημοκρατικοί] για τον πρόεδρο. Η Γερουσία πρέπει να το διορθώσει αυτό», είπε ο Μακόνελ από το βήμα στα μέλη του σώματος.

Αδιέξοδο για τη διαδικασία

Ο Μακόνελ είπε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία επί της διαδικασίας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην αμερικανική άνω Βουλή, τον Τσακ Σούμερ. «Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης του 73χρονου Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου.

«Είναι η υπεράσπιση του προέδρου τόσο αδύναμη που κανένας από τους ανθρώπους του προέδρου δεν μπορεί να τον υπερασπιστεί ενόρκως;» διερωτήθηκε ο Σούμερ,.

Οι Δημοκρατικοί συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία αξιώνοντας να κληθούν να καταθέσουν στη δίκη  κορυφαία νυν και πρώην στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου, καθώς επιδιώκουν να στρέψουν το επίκεντρο της προσοχής σε αυτή τη διαδικασία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.

Οι Δημοκρατικοί αξιώνουν να κληθούν να καταθέσουν μεταξύ άλλων ο Μικ Μαλβέινι, υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας, και ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.

 

Διαβάστε επίσης