ΚΟΣΜΟΣ

Συγγνώμη από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας για τις διακοπές στη Χαβάη

Συγγνώμη από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας για τις διακοπές στη Χαβάη
AP Photo/Rick Rycroft

Απολογητικός εμφανίστηκε την Παρασκευή προς τους πολίτες της χώρας του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές που κάνει στη Χαβάη την ώρα που η χώρα του βρίσκεται δοκιμάζεται λόγω πυρκαγιών και αφόρητου καύσωνα.

Με τα ρεκόρ αυξημένης θερμοκρασίας να σπάνε το ένα μετά το άλλο και τα πύρινα μέτωπα να εξακολουθούν να μαίνονται σε δεκάδες σημεία της χώρας, η κίνηση του αυστραλού πρωθυπουργού προκάλεσε θύελλα αρνητικών σχολίων.

Τα hashtag #WhereisScoMo, #WhereTheBloodyHellAreYou και #FireMorrison δεν άργησαν να εμφανιστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρότι αρνούνται να επιβεβαιώσουν τον προορισμό των διακοπών του, στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι η απουσία του πρωθυπουργού ήταν «ενδεδειγμένη».

Σήμερα πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB ότι βρίσκεται στη Χαβάη, τόνισε ωστόσο ότι λαμβάνει συχνές ενημερώσεις για τη πορεία των πυρκαγιών αλλά και την ηφαιστειακή έκρηξη στη Νέα Ζηλανδία.

«Λυπάμαι ειλικρινά για το αν προσέβαλα τους συμπολίτες μου με την απόφαση να πάρω άδεια με την οικογένειά μου σε αυτή την περίοδο» είπε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του.

Δέκα νεκροί, χιλιάδες στρέμματα στάχτη

Πάνω απο 100 πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται, με χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν τη μάχη.

1


Πηγή: Dean Lewins/AAP Images via AP

Δύο νεαροί εθελοντές, πατέρες μικρών παιδιών, έχασαν χθες τη ζωή τους σε δυστύχημα ενώ μετέβαιναν για την κατάσβεση μιας μεγάλης πυρκαγιάς λίγο έξω από το Σίδνεϊ.

Άλλα οκτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο μήνα, πάνω από 700 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα θαμνώδους έκτασης έχουν καεί.

Παράληλα, η Αυστραλία κατέρριψε χθες Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας από τότε που υπάρχουν αρχεία, με τον μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο να φτάνει τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ