ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί στη Συρία: Ο Ερντογάν απειλεί με νέα μεταναστευτική κρίση

Βομβαρδισμοί στη Συρία: Ο Ερντογάν απειλεί με νέα μεταναστευτική κρίση
Φωτογραφία αρχείου Presidential Press Service via AP, Pool

«Είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015», είναι το μήνυμα που απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την Ευρώπη, ζητώντας τον τερματισμό της βίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. 

Ο Ερντογάν είπε ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την επαρχία Ιντλίμπ λόγω των βομβαρδισμών του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, σημειώνοντας ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές.

«Δεν θα φέρουμε μόνοι μας το βάρος 80.000 μεταναστών από το Ιντλίμπ της Συρίας που πορεύονται προς την Τουρκία», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Είναι αναπόφευκτο για την Ευρώπη να βιώσει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 αν δεν βοηθήσει να σταματήσει η βία στην περιοχή», συνέχισε.

Όπως είπε, μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί αύριο στη Μόσχα για συζητήσεις γύρω από το θέμα της Συρίας. «Το αποτέλεσμα (αυτών των συνομιλιών) θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε στην ομιλία του αυτή, σε μια τελετή απονομής βραβείων στο Μέγαρο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Το Ιντλίμπ και ορισμένοι τομείς όμορων επαρχιών της Συρίας ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλες ισλαμιστικές και ανταρτικές μικρότερες ομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ