ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πού πάνε τα νομίσματα που ρίχνεις στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Ιταλία: Πού πάνε τα νομίσματα που ρίχνεις στη Φοντάνα ντι Τρέβι
PIXABAY

Στην Ρώμη, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, βρίσκεται το διάσημο συντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι, σημείο – ορόσημο για τους επισκέπτες της ιταλικής πρωτεύουσας, καθώς οι τουρίστες συνηθίζουν, για γούρι, να πετούν νομίσματα μέσα σ’ αυτό.

Το θέμα είναι πού καταλήγουν τα νομίσματα αυτά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Il Messagero», κάθε χρόνο οι Αρχές της πόλης συγκεντρώνουν σε νομίσματα, κατά μέσο όρο, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά παραδοσιακά διατίθενται για κοινωφελή έργα κι αγαθοεργίες προς ωφέλειαν των αναξιοπαθούντων της ιταλικής πρωτεύουσας.

Εντούτοις, τα τελευταία δύο χρόνια, το ποιος θα διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα αποτελούσε το μήλον της Έριδος ανάμεσα στη δημαρχία της Αιώνιας Πόλης και την επισκοπή της, στην οποία ανήκει και η γνωστή ανθρωπιστική οργάνωση Caritas της Καθολικής Εκκλησίας, στην οποία πιστώνονταν τα ποσά που συλλέγονταν από τα νομίσματα που συνηθίζουν, για γούρι, να πετούν οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι.

Πριν δύο χρόνια, η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι είχε αποφασίσει τα χρήματα που συλλέγονται από τη λεκάνη της Φοντάνα ντι Τρέβι να παραμένουν στον δήμο, ο οποίος - βάζοντας επιπλέον 200.000 ευρώ από τα ταμεία του - θα ήταν εκείνος που θα αποφάσιζε για τις αγαθοεργίες και τη βοήθεια προς τους φτωχούς, προς τις οποίες θα κατευθύνονταν. Απόφαση που προκάλεσε τη μήνιν της Caritas και ψύχρανε τις σχέσεις του δήμου με την Εκκλησία.

Έπειτα από πολλές διαφωνίες με την επισκοπή της Ρώμης, προ ολίγων μηνών, στις αρχές του 2019 η Ράτζι «έβαλε νερό στο κρασί της», αποφασίζοντας ότι κάποια από τα έσοδα αυτά θα πήγαιναν και στην Caritas. Και πάλι όμως, η σολομώντεια αυτή λύση δεν ικανοποίησε τις εκκλησιαστικές αρχές.

Ωστόσο, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Καπιτώλιο, έδρα της δημαρχίας, η δήμαρχος υπαναχώρησε από την αρχική της απόφαση να κρατά το Λογιστικό Ταμείο του δήμου της Ρώμης ολόκληρο το ποσόν από τα νομίσματα της Φοντάνα ντι Τρέβι.

Από εδώ και πέρα για την επόμενη διετία, βάσει της νέας συμφωνίας, το συνολικό ποσόν θα αποδίδεται στην Caritas για το φιλανθρωπικό της έργο, ενώ η δημοτική επιχείρηση Acea θα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή των νομισμάτων από τη Φοντάνα ντι Τρέβι και στην επισκοπή θα επαφίεται ο καθαρισμός, η φύλαξη και τέλος η καταμέτρηση των νομισμάτων, με το τελικό ποσό που θα προκύπτει να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ