ΚΟΣΜΟΣ

Κασόγκι: Ικανοποίηση από την οικογένεια - «Πυρά» από την Τουρκία

Κασόγκι: Ικανοποίηση από την οικογένεια - «Πυρά» από την Τουρκία

Ο γιος του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετυμηγορία της εισαγγελικής αρχής της Σαουδικής Αραβίας δηλώνοντας ότι με την απόφαση αυτή αποδόθηκε δικαιοσύνη στην οικογένειά του.

Νωρίτερα, η εισαγγελική αρχή της Σαουδικής Αραβίας είχε ανακοινώσει την καταδίκη σε θάνατο πέντε κατηγορουμένων και την κάθειρξη άλλων τριών σε συνολικά 24 χρόνια για τη δολοφονία του Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

«Σήμερα η δικαιοσύνη αποδόθηκε στα παιδιά του θανόντα, Θεού θέλοντος, Τζαμάλ Κασόγκι. Δηλώνουμε την εμπιστοσύνη μας στη σαουδαραβική δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδά της», έγραψε στο Twitter ο γιος του Κασόγκι.

Η Washington Post είχε γράψει νωρίτερα ότι τα παιδιά του πρώην αρθρογράφου της έλαβαν οικονομική αποζημίωση από τη σαουδαραβική κυβέρνηση, κάτι που η οικογένεια Κασόγκι διέψευσε.

Άγκυρα: Δεν έχει αποδοθεί ακόμα δικαιοσύνη

Η Τουρκία αντιθέτως επέκρινε τις αποφάσεις σαουδαραβικού δικαστηρίου εκτιμώντας ότι απέχουν «μακράν» από το να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε πέντε άτομα σε θάνατο αλλά αθώωσε δύο από τους βασικούς υπόπτους, απέχουν «μακράν από τις προσδοκίες της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας για να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές της δολοφονίας αυτής και για την απόδοση δικαιοσύνης», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η τύχη του πτώματος του Κασόγκι, η ταυτοποίηση των υποκινητών της δολοφονίας και ενδεχόμενων τοπικών συνεργατών είναι ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και αυτό αποτελεί θεμελιώδες μειονέκτημα για την απόδοση δικαιοσύνης», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.

Το χρονικό της άγριας δολοφονίας

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της Washington Post, δολοφονήθηκε σε ηλικία 59 ετών, τον Οκτώβριο του 2018, κατά τη διάρκειας μιας επιχείρησης που βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε μια από τις χειρότερες διπλωματικές της κρίσεις και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο εντολέας της δολοφονίας.

Επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος, του οποίου άλλοτε ήταν προσκείμενος, ο δημοσιογράφος στραγγαλίστηκε και το σώμα του τεμαχίστηκε από 15μελή ομάδα που ταξίδεψε από το Ριάντ για να φτάσει στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους. Εναπομείναντα μέλη του σώματος του Κασόγκι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Μετά τις διάφορες εκδοχές της δολοφονίας που έδωσαν, οι αρχές του Ριάντ κατέληξαν να την παραδεχτούν, δηλώνοντας ωστόσο ότι ο φόνος διαπράχθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι και χωρίς άνωθεν εντολή.

Πέντε Σαουδάραβες που διώκονταν για τη δολοφονία καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ριάντλ.

Ο Σαούντ αλ-Καχτάνι, στενός συνεργάτης του πρίγκιπα διαδόχου απαλλάχθηκε των κατηγοριών, ενώ ο πρώην υπ΄αριθμόν δύο των υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός 'Αχμεντ αλ-Ασίρι αθωώθηκε.

Οι δύο άνδρες θεωρούνταν ωστόσο ως οι βασικοί ύποπτοι της δολοφονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ