ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν λανσάρει το πρώτο τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ο Ερντογάν λανσάρει το πρώτο τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο
AP / Pool Turkish Presidency

Σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι η τουρκική οικονομία έχει σημαντικές δυνατότητες, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπιασε την Παρασκευή το τιμόνι και οδήγησε το TOGG, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία (σ.σ. παράγεται από την τουρκική κοινοπραξία Turkey’s Automobile Initiative Group).

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Al Aksam, ο Ερντογάν συμμετείχε στην λαμπρή τελετή παρουσίασης του νέου αυτοκινήτου, με σκοπό να το προωθήσει και να στείλει το δικό του μήνυμα στους πολίτες της χώρας.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος κάθισε στη θέση του οδηγού στο TOGG, για να δείξει ότι πρόκειται για καλό όχημα.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν έχει ως στόχο να καταστήσει την Τουρκία, ιδίως στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σημαντική δύναμη στις αναδυόμενες αγορές και γι’ αυτό το λόγο ανέλαβε προσωπικά να προωθήσει το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάζεται στη χώρα του.

Η γειτονική χώρα θεωρείται ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στην κατασκευή και εξαγωγή αυτοκινήτων γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ στόχος της τουρκικής κυβέρνησης παραμένει η κατασκευή, σε ετήσια βάση, έως και 175.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων ύψους περίπου 3,7 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με αναφορές της τουρκικής Προεδρίας, το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διαχειρίζεται η τουρκική κοινοπραξία TOGG ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και αναμένεται να στηριχθεί από το τουρκικό κράτος, με φοροαπαλλαγές, ενώ η πρώτη μονάδα παραγωγής τους θα κατασκευαστεί σύντομα στην Προύσα της βορειοδυτικής Τουρκίας.

Η κίνηση αυτή, κατά την ίδια πηγή, συνεπάγεται τη δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας, με το καθεστώς Ερντογάν να εγγυάται ότι θα έχει αγοράσει τουλάχιστον 30.000 ηλεκτρικά οχήματα έως το 2035.

Σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία στοχεύει όχι μόνο να πουλήσει το αυτοκίνητο στην εγχώρια αγορά, άλλα θέλει να αναδειχθεί σε διεθνές μπραντ, αρχής γενομένης από την Ευρώπη.

«Σήμερα, είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Όλοι μαζί βλέπουμε ένα όνειρο της Τουρκίας 60 ετών να γίνεται πραγματικότητα» σημείωσε, αναφερόμενος στα αποτυχημένα σχέδια του παρελθόντος για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.

«Όταν δούμε αυτό το αυτοκίνητο στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας».

Τέλος, σημειώνεται πως η κοινοπραξία TOGG δημιουργήθηκε το 2018 με τη συνδρομή πέντε τουρκικών βιομηχανικών ομίλων, που είναι οι εξής:

  • Anadolu
  • BMC
  • Kok
  • Turkcell
  • Zorlu Holding

ΔΗΜΟΦΙΛΗ