ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ιπτάμενα φαναράκια η αιτία της φωτιάς στον ζωολογικό κήπο όπου κάηκαν δεκάδες ζώα

Γερμανία: Ιπτάμενα φαναράκια η αιτία της φωτιάς στον ζωολογικό κήπο όπου κάηκαν δεκάδες ζώα

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε γερμανικό ζωολογικό κήπο, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ζώα, ανάμεσα στα οποία οκτώ μεγάλοι πίθηκοι, προκλήθηκε από ιπτάμενα φαναράκια που μια 60χρονη μητέρα και οι δύο ενήλικες κόρες της ύψωσαν στον ουρανό για να γιορτάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η αστυνομία στο Κρέφελντ, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, ανακοίνωσε πως οι τρεις γυναίκες παραδόθηκαν όταν πληροφορήθηκαν την καταστροφή, στην οποία σκοτώθηκαν πέντε ουρακοτάγκοι, δύο γορίλες και ένας χιμπαντζής, καθώς και νυχτερίδες και πουλιά.

Οι γυναίκες αγόρασαν στο ίντερνετ πέντε ιπτάμενα κινέζικα φαναράκια, τα οποία απαγορεύονται στο Κρέφελντ καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας εδώ και μια δεκαετία, πιστεύοντας ότι επιτρέπονται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής των ερευνητών της αστυνομίας Γκερντ Χόπμαν.

«Έχω δει πολλά ανθρώπινα πτώματα», είπε ο Χόπμαν. «Και εντυπωσιάσθηκα με το πόσο ανθρώπινα μοιάζουν τα πτώματα των μεγάλων πιθήκων όταν μεταμορφώνονται από τη φωτιά».

Οι γυναίκες είχαν γράψει ευχές για τον καινούριο χρόνο στα φαναράκια αυτά, τα οποία είναι μπαλόνια από πεπιεσμένο χαρτί που ανεβαίνουν στον ουρανό χάρη στη θερμότητα που δημιουργεί μια φλόγα μέσα σ' αυτά. Τέσσερα βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ το πέμπτο κάηκε στην πυρκαγιά του ζωολογικού κήπου.

«Άφησαν ελεύθερα να υψωθούν στον ουρανό τα φαναράκια με τις ευχές και δεν είχαν ιδέα τι μπορούσε να συμβεί», είπε ο Χόπμαν για τις γυναίκες, οι οποίες μπορεί να κατηγορηθούν για πρόκληση πυρκαγιάς εξ αμελείας, κάτι που τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών ή πρόστιμο.

«Ήταν θαρραλέο εκ μέρους τους να παραδοθούν: η κίνησή τους αυτή αξίζει σεβασμό», πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις γυναίκες, καθώς έχουν δεχθεί απειλές.

Ο ζωολογικός κήπος ήταν σήμερα γεμάτος κεριά και φωτογραφίες των νεκρών πιθήκων. Ντόπιοι έλεγαν σε τηλεοπτικούς ρεπόρτερ πόσο έχουν συγκινηθεί από τον θάνατο των ζώων, ανάμεσα στα οποία ήταν ο Μάσα, ένας 48χρονος αρσενικός γορίλας.

«Ο πόνος είναι απίστευτος», είπε στο δημόσιο δίκτυο WDR ο Βόλφγκανγκ Ντρέσεν, ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου.

Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Real ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πουλάει ιπτάμενα κινέζικα φαναράκια, τα οποία εξακολουθούν να επιτρέπονται στη βόρεια παραλιακή περιφέρεια του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ