ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η καμπάνια επανεκλογής του Τραμπ συγκέντρωσε 46 εκατ. δολάρια από δωρεές

ΗΠΑ: Η καμπάνια επανεκλογής του Τραμπ συγκέντρωσε 46 εκατ. δολάρια από δωρεές
(AP Photo/ Evan Vucci)

Το εντυπωσιακό ποσό των 46 εκατ. δολαρίων συγκέντρωσε η προεκλογική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ το τελευταίο τρίμηνο του 2019, για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής του, γεγονός που αποτελεί ανησυχητική ένδειξη για τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του, στην αρχή μιας χρονιάς που θα κορυφωθεί με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μάλιστα ο Τραμπ συγκέντρωσε αυτό το ποσό, μολονότι ήταν στο στόχαστρο της έρευνας των Δημοκρατικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για το σκάνδαλο της Ουκρανίας, όπου κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας. Για το σύνολο της χρονιάς που πέρασε, ο πρόεδρος συγκέντρωσε μόνος του 143 εκατομμύρια. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι δωρεές που συγκέντρωσε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ούτε οι άλλες ομάδες που στηρίζουν την επανεκλογή του.

"Οι Δημοκρατικοί και τα μέσα ενημέρωσης καταλήφθηκαν από υστερία για αυτήν την κίβδηλη διαδικασία καθαίρεσης ενώ η εκστρατεία του προέδρου μεγάλωνε και ενισχυόταν, με το καλύτερο τρίμηνο σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση χρημάτων αυτή τη χρονιά", ανέφερε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατεία του Τραμπ, ο Μπραντ Παρσκέιλ.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, απομένουν ακόμη 14 υποψήφιοι για το χρίσμα. Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 34,5 εκατομμύρια δολάρια κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, το μεγαλύτερο ποσό από οποιονδήποτε άλλο Δημοκρατικό υποψήφιο. Στις δημοσκοπήσεις, ο Σάντερς βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πόσα χρήματα συγκέντρωσε.

Ο βενιαμίν των υποψηφίων, ο μετριοπαθής Πιτ Μπούτιτζετζ κατάφερε να συγκεντρώσει 24,7 εκατομμύρια δολάρια κατά το τελευταίο τρίμηνο και συνολικά 76 εκατομμύρια όλη τη χρονιά. Το ποσό αυτό θεωρείται εντυπωσιακό για τον πρώην στρατιωτικό, που δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος και πριν από έναν χρόνο ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προκριματικές εκλογές που θα γίνουν στην Αϊόβα στις 3 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ