ΚΟΣΜΟΣ

Κασέμ Σουλεϊμανί - Ιράν: Οι εγκληματίες θα υποστούν σκληρή εκδίκηση

Κασέμ Σουλεϊμανί - Ιράν: Οι εγκληματίες θα υποστούν σκληρή εκδίκηση
(AP Photo/Vahid Salemi)

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί το θάνατο του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε την Παρασκευή το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν.

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, χιλιάδες υποστηρικτές του Σουλεϊμανί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης αλλά και των άλλων μεγαλουπόλεων του Ιράν, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και καίγοντας αμερικανικές σημαίες.

«Κάτω οι ΗΠΑ!», φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στην ιρανική πρωτεύουσα, με το καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να ορκίζεται εκδίκηση για το θάνατο του Σουλεϊμανί, ενός προσώπου που θεωρείται ήρωας στη χώρα του.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε αναβρασμό, ο θάνατος του Σουλεϊμανί έρχεται να δώσει στην πολιτική ελίτ της Τεχεράνης ένα σημαντικό όπλο διαμαρτυρίας εναντίον των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ