ΚΟΣΜΟΣ

Al Arabiya: Η λιβυκή βουλή ψήφισε υπέρ της ακύρωσης της στρατιωτικής συμφωνίας με την Τουρκία

Al Arabiya: Η λιβυκή βουλή ψήφισε υπέρ της ακύρωσης της στρατιωτικής συμφωνίας με την Τουρκία
Presidential Press Service via AP, Pool

Την ματαίωση της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύηςκαι της Τουρκικής Κυβέρνησης υπερψήφισε σήμερα η λιβυκή βουλή, σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ. 

Η λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων που ελέγχεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ψήφισε το Σάββατο την ακύρωση της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και της Τουρκίας, μετέδωσε το δίκτυο Al Arabiya.

Η ματαίωση της συμφωνίας ψηφίστηκε στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του λιβυκού κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση νόμου για την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη για διάστημα ενός έτους, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.

Σε απάντηση, ο Χαλίφα Χαφτάρ, με διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις στη Λιβύη.

«Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα» είπε ο επικεφαλής του LNA.

Τόνισε, δε, ότι οι δυνάμεις του θα «αντιμετωπίσουν και θα αποκρούσουν» οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στη χώρα.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Στις 27 Νοεμβρίου, η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και η Τουρκία υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.

Επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ