ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Κυρώσεις κατά του Ιράκ ετοιμάζει ο Τραμπ

Washington Post: Κυρώσεις κατά του Ιράκ ετοιμάζει ο Τραμπ
AP Photo/ Evan Vucci

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει τις κυρώσεις που θα επιβάλλει στη Βαγδάτη εξαιτίας της απόφασης του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία απαίτησε να αποχωρήσουν από τη χώρα όλα τα ξένα στρατεύματα, γράφει η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο αν οι κυρώσεις εφαρμοστούν, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελούσε ιδιαίτερα ασυνήθιστη κίνηση εναντίον ενός ξένου συμμάχου, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στηρίξει οικονομικά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Πάντως, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση. Ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να περιμένουν «τουλάχιστον λίγο ακόμη» αναφορικά με την απόφαση για τις κυρώσεις προκειμένου να δουν αν οι ιρακινοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους να εκδιώξουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλλει στο Ιράκ «κυρώσεις που δεν θα έχουν ξαναδεί ποτέ» και θα κάνουν εκείνες που εφαρμόζονται σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν «χαλαρές» εάν η Βαγδάτη ζητήσει να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ τόνισε πως δεν θα εγκρίνει τέτοια κίνηση αν πρώτα δεν «αποζημιωθούν» οι ΗΠΑ για την κατασκευή μιας βάσης η οποία τους στοίχισε «πολλά δισεκατομμύρια» δολάρια.

Η σχέση Ουάσινγκτον-Βαγδάτης βρίσκεται σε κρίση από την περασμένη Παρασκευή, όταν διεξήχθη ο αμερικανικός αεροπορικός βομβαρδισμός στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Ιρακινός Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ηγετικό στέλεχος σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, και άλλοι τουλάχισρον έξι άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ