ΚΟΣΜΟΣ

Ροχανί: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν πλέον στη Μέση Ανατολή

Ροχανί: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν πλέον στη Μέση Ανατολή
AP / Lai Seng Sin

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, προειδοποίησε σήμερα τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι «τα αμερικανικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο» μετά από τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμφέροντα και η ασφάλειά τους στην περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες αυτού του μεγάλου εγκλήματος», δήλωσε ο Ροχανί στον Μακρόν σε τηλεφωνική τους συνομιλία, σύμφωνα με την ιρανική προεδρία.

Σε συναγερμό για πιθανό χτύπημα οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ είναι σε συναγερμό για ένα πιθανό χτύπημα-απάντηση στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε αμυντική επαγρύπνηση, θεωρώντας πιθανό το σενάριο η Τεχεράνη να επιχειρήσει να ανταποδώσει τα ίσα, σκοτώνοντας κάποιον Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο.

Μάλιστα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μία «μεγάλη επίθεση» εντός των επόμενων δύο ημερών.

Παράλληλα, τα πλοία που επιχειρούν κατά μήκος της Μέσης Ανατολής έχουν λάβει προειδοποίηση για την πιθανότητα «ιρανικών κινήσεων» κατά των θαλάσσιων συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Παρότι παραμένει αβέβαιο το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Σήμερα, η Ναυτική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις αυξανόμενες απειλές μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. Βέβαια, η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης έχει αρχίσει να αυξάνεται ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια – ειδικώς μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Να σημειωθεί πως το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα σταματήσει να τηρεί τους όρους της εν λόγω συμφωνίας.

Ο θάνατος του υποστράτηγου, που λατρευόταν ως… ροκ σταρ στη χώρα του, έχει οδηγήσει σε μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Ιράν, με το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» να ακούγεται από χιλιάδες φωνές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ