ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση του Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ - Ζαρίφ: Νόμιμη αυτοάμυνα

Επίθεση του Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ - Ζαρίφ: Νόμιμη αυτοάμυνα
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ συνιστούν «νόμιμη αυτοάμυνα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην ιρανική κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν να την αποτιμήσουν στηριζόμενοι σε «ψευδαισθήσεις».

«Η δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν να την αποτιμήσουν στηριζόμενοι σε ψευδαισθήσεις», σημείωσε ο Ζαρίφ.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ συνέστησε επίσης στις ΗΠΑ να «έρθουν στα συγκαλά τους» και να σταματήσουν τις περιπέτειες στην περιοχή», μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Νωρίτερα, μέσω tweet, δήλωνε ότι το Ιράκ έφερε σε πέρας μέτρα αυτοάμυνας κατά των ΗΠΑ.

Επίσης ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο» και ότι τα αντίποινα ήταν «αναλογικά» και «έχουν ολοκληρωθεί».

Την Τρίτη, σε συνέντευξή του στο CNNi, ο ιρανός ΥΠΕΞ είχε προαναγγείλει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, απειλώντας πως «τα χειρότερα έρχονται» για τις ΗΠΑ.

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ νωρίς σήμερα το πρωί σε αντίποινα για την επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροπλάνο από την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς, Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ