ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν: Η Τεχεράνη καλεί τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν στις έρευνες

Συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν: Η Τεχεράνη καλεί τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν στις έρευνες
AP / Ebrahim Noroozi

Ο επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα με το αεροσκάφος των κρατικών Ουκρανικών Αερογραμμών που συνετρίβη στην Τεχεράνη, κάλεσε τις ΗΠΑ «υπό την ιδιότητα της κατασκευάστριας εταιρείας Boeing να είναι παρούσα» κατά τη διάρκεια της έρευνας, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το ημιεπίσημο πρακτορείο της χώρας Fars.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται δήλωση του Χασάν Ρεζαεϊφάρ «η Boeing κατονομάστηκε ως εκπρόσωπος, χωρίς να επιβεβαιώνεται η συμμετοχή της».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί από πλευράς Boeing η κίνηση αυτή. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει η εξέλιξη αυτή, οι εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας θα χρειαστούν ειδική άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να ταξιδέψουν στο Ιράν, εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, Αλί Αμπετζαντέχ, είχε δηλώσει στο CNNi πως η χώρα του ενδεχομένως να χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό, ώστε να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει τα περιεχόμενα των «μαύρων κουτιών» του μοιραίου αεροσκάφους, επειδή αυτά έχουν υποστεί ζημιά.

«Γενικά μιλώντας, το Ιράν έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να αποκωδικοποιήσει το μαύρο κουτί. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μαύρο κουτί του ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737 έχει υποστεί ζημιά. Εμπειρογνώμονες της Ουκρανικής Αεροπορίας κατέφθασαν σήμερα στην Τεχεράνη. Είχαμε μια συνάντηση μαζί τους. Από αύριο θα αρχίσουμε την αποκωδικοποίηση των δεδομένων», δήλωσε ο Αμπετζαντέχ.

Και πρόσθεσε: «Εάν ο διαθέσιμος εξοπλισμός δεν είναι αρκετός, ώστε να έχουμε το περιεχόμενο, το Ιράν θα ζητήσει βοήθεια για τα κουτιά από ειδικούς εμπειρογνώμονες που προέρχονται από τη Γαλλία ή τον Καναδά. Από εκεί και πέρα, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτό θα δημοσιευτεί άμεσα στον κόσμο».

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Το ουκρανικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από το Ιράν κατά λάθος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ