ΚΟΣΜΟΣ

Παρ' ολίγον «θερμό» επεισόδιο στην Αραβική Θάλασσα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Παρ' ολίγον «θερμό» επεισόδιο στην Αραβική Θάλασσα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
AP / U.S. Navy

Ρωσικό πολεμικό πλοίο «πλησίασε επιθετικά» ένα αντιτορπιλικό σκάφος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από το σκάφος των ΗΠΑ και αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης, μετέδωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής το CNNi.

«Την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις ρουτίνας στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, το USS Farrragut προσεγγίστηκε επιθετικά από σκάφος του Ρωσικού Ναυτικού», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο 5ος Αμερικανικός Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που επιβλέπει τις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

«Το σκάφος Farragut σήμανε πέντε σύντομους ήχους, το διεθνές ναυτικό σήμα κινδύνου για επικείμενη σύγκρουση και ζήτησε από το ρωσικό πλοίο να μεταβάλει την πορεία του κατά συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες πλοήγησης. Το ρωσικό σκάφος αρχικά αρνήθηκε να προβεί στην κίνηση αυτή, αλλά την τελευταία στιγμή, άλλαξε την πορεία του», προσέθετε η ίδια ανακοίνωση.

«Παρά το γεγονός ότι το ρωσικό πλοίο ανέλαβε δράση, η αρχική καθυστέρησή του ως προς τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες, ενώ έκανε την επιθετική προσέγγιση, αύξησε τον κίνδυνο της σύγκρουσης», συνέχισε ο 5ος Αμερικανικός Στόλος στην ανακοίνωσή του.

Αξιωματούχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε στο CNNi ότι το Farragut είναι μέρος της συνοδείας σκαφών που πλαισιώνουν το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, με κύρια αποστολή την αναχαίτιση ενδεχόμενων εχθρικών σκαφών, με σκοπό την αποτροπή τους από το να προσεγγίσουν το αεροπλανοφόρο.

Άλλοι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως το ρωσικό σκάφος προσέγγισε σε απόσταση λιγότερη των 180 ποδών από το αμερικανικό αντιτορπιλικό κι ότι υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στις γέφυρες των δύο πλοίων.

Το περιστατικό είναι το τελευταίο παράδειγμα στενής επαφής μεταξύ αμερικανικών - ρωσικών δυνάμεων, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως μη ασφαλές και προκλητικό και έρχεται περίπου επτά μήνες έπειτα από ακόμη ένα αντίστοιχο συμβάν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ρωσία: Η Μόσχα διαψεύδει το παρ’ ολίγον «θερμό» επεισόδιο με τις ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ