ΚΟΣΜΟΣ

Ασθενείς σε ράντζα, διαδρόμους ή στο... πάτωμα – Εξουθενωμένοι γιατροί και νοσηλευτές στο NHS

Ασθενείς σε ράντζα, διαδρόμους ή στο... πάτωμα – Εξουθενωμένοι γιατροί και νοσηλευτές στο NHS
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

«Απόγνωση, αγωνία, θυμός και απογοήτευση»: αυτή είναι η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του βρετανικού συστήματος υγείας, του διάσημου NHS, το οποίο εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει το σχήμα των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και χρησιμοποιείται συχνά ως υπόδειγμα προς μίμηση και στη χώρα μας. Οι χρόνοι αναμονής στα νοσοκομεία της Βρετανίας έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ το τελευταίο διάστημα και το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα όριά του. 

Νοσηλευτές και γιατροί στα Επείγοντα έχουν ελάχιστο χρόνο να αφιερώσουν σε κάθε περιστατικό, καθώς οι ουρές των ασθενών στην αναμονή είναι τεράστιες. Ανησυχούν μήπως δεν προσφέρουν την κατάλληλη περίθαλψη ή μήπως δεν πρόσεξαν κάποιο σημαντικό στοιχείο για την κατάσταση των ασθενών και νιώθουν ότι η πίεση να τελειώνουν γρήγορα με τα περιστατικά, τους «στοιχειώνει».

Νοσηλευτές κάνουν αιμοληψίες για εξετάσεις από ασθενείς στο διάδρομο, ενώ ευδοκιμούν κι εκεί τα ράντζα. Η κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα υπόλοιπα τμήματα των νοσοκομείων. Οι διοικητές μεταφέρουν νοσηλευτές στα Επείγοντα, κι έτσι αποδυναμώνονται οι κλινικές από προσωπικό, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτείται ένας φαύλος κύκλος αναμονών.

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για το NHS δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που περιμένει για κρεβάτι σε ράντζα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Οι επιδόσεις των νοσοκομείων σε δείκτες-κλειδιά όπως τα Επείγοντα, η πρόσβαση σε γενικό γιατρό, οι θεραπείες των καρκινοπαθών και οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις σήμερα είναι σε αδιανόητα χαμηλά επίπεδα, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian”.

Τον Δεκέμβριο, 98.452 ασθενείς περίμεναν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες σε ράντζο μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, ενώ 2.347 περίμεναν τουλάχιστον 12 ώρες. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών, το προσωπικό των ΤΕΠ καταφέρνει να διαχειριστεί το 68,6% των περιστατικών, τη στιγμή που ο στόχος είναι στο 95%. Επίσης, 81.012 ασθενείς παρέμειναν με το προσωπικό των ασθενοφόρων για τουλάχιστον μισή ώρα, λόγω καθυστερήσεων στη διαλογή των Επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, σε διάστημα πέντε εβδομάδων από την αρχή του χειμώνα. Από αυτούς, 21.663 αναγκάστηκαν να περιμένουν για τουλάχιστον μία ώρα στα ασθενοφόρα, αναμονή -ρεκόρ για το NHS. Οι καθυστερήσεις αυτές σημαίνουν και λιγότερα διαθέσιμα ασθενοφόρα που ανταποκρίνονται στις κλήσεις των πολιτών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, 17.500 ασθενείς που έπρεπε να εξεταστούν για καρκίνο, δεν κατάφεραν να δουν ειδικό γιατρό για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων από τη στιγμή της παραπομπής τους.

Περισσότεροι από 3.000 καρκινοπαθείς περίμεναν τουλάχιστον δύο μήνες για να λάβουν θεραπεία παρόλο που είχαν χαρακτηριστεί «επείγοντα περιστατικά».

Ο αριθμός των ατόμων που περιμένουν για κάποια μη επείγουσα διαδικασία σε νοσοκομείο, όπως είναι η εγχείρηση καταρράκτη, η αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος παραμένει στα 4,5 εκατομμύρια. Η αναμονή για τον έναν στους έξι, έχει υπερβεί και το ανώτατο θεσμοθετημένο όριο των 18 εβδομάδων.

Όσον αφορά την εποχική γρίπη, τέλος, οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεπεράσει τους 58 από τον Οκτώβριο του 2019, σημειώνοντας το δεύτερο χειρότερο απολογισμό τα τελευταία επτά χρόνια.

Περίθαλψη στο πάτωμα και στους διαδρόμους

«Βρισκόμαστε συνεχώς στη θέση να ζητάμε συγγνώμη από τους ασθενείς για την έλλειψη κλινών, τη διαθεσιμότητα ειδικών γιατρών και φυσικά για την ώρα που αναγκάζονται να μένουν στην αναμονή. Η πιο συνηθισμένη φράση στα Επείγοντα είναι "συγγνώμη, περιμένατε πολύ" και πραγματικά αυτό μπορεί να σε φθείρει» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα η Dr Katherine Henderson, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου της Επείγουσας Ιατρικής και εκπρόσωπος των γιατρών στα ΤΕΠ. «Ενώ οι γιατροί είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι να παίρνουν αποφάσεις γρήγορα, η συνεχής πίεση να περάσεις στον επόμενο ασθενή συχνά δημιουργεί ανησυχία ότι ίσως πήρες αποφάσεις βιαστικά. Αυτό στοιχειώνει τους ανθρώπους και μένει στο μυαλό τους και μετά τη βάρδια που υποτίθεται ότι αποσυμπιέζεσαι» προσθέτει.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του νοσηλευτικού προσωπικού και επικεφαλής του Βασιλικού Κολλεγίου για την Επείγουσα Νοσηλευτική Φροντίδα, Dave Smith, τονίζει: «Οι νοσηλευτές είναι εξαντλημένοι, σωματικά και ψυχικά, από τη σκληρότητα της δουλειάς. Περιθάλπεις ανθρώπους στο πάτωμα, στους διαδρόμους, σε καρέκλες και αίθουσες αναμονής -αυτή είναι σήμερα η κατάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ