ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, αλλά πηγαίνουν με ιδιωτικά τζετ

Νταβός: Ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, αλλά πηγαίνουν με ιδιωτικά τζετ
(AP Photo/Markus Schreiber)

Την ώρα που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διατρανώνει την αυξανόμενη ανησυχία του για την κλιματική αλλαγή, οι συμμετέχοντες στο ετήσιο συνέδριο στο Νταβός εξακολουθούν να συρρέουν σε αυτό με τα ιδιωτικά αεροσκάφη τους και τα πολυτελή αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το περασμένο έτος έγιναν μέχρι και 309 ταξίδια από ιδιωτικά αεροπλάνα σε δύο κοντινά αεροδρόμια για τη διάσκεψη. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί που συνηθίζουν να προσγειώνονται σε κοντινή στρατιωτική βάση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 5% της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι αποτέλεσμα της εμπορικής αεροπορίας.

Σε μια εποχή που αυξάνεται η περιβαλλοντική ανησυχία για τους ρύπους των αεροπλάνων και για την κλιματική αλλαγή, οι διοργανωτές της εκδήλωσης της επόμενης εβδομάδας θα επιχειρήσουν να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διάσκεψης, η οποία προσελκύει πολιτικούς και αξιωματούχους από όλο τον κόσμο στις ελβετικές Άλπεις.

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ θα συμμετάσχει για δεύτερη χρονιά στο συνέδριο.

Η διασφάλιση ενός βιώσιμου συνεδρίου, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση - σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πτήσεων που απαιτούνται για να μεταφέρουν σχεδόν 3.000 αντιπροσώπους από όλο τον κόσμο, χώρια τους συνοδούς τους, τους υπεύθυνους συνεδρίων, το προσωπικό ασφαλείας και τους ανθρώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η ιδιαιτερότητα του Νταβός έγκειται στο ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες υπουργούς καθώς και ανώτατα στελέχη, επιλέγουν να πάρουν ιδιωτικά αεροπλάνα, τα οποία, σύμφωνα με την ειδική στην αεροπορία και τη ναυτιλία Lucy Gilliam, παράγουν περισσότερες εκπομπές ανά άτομο από τις εμπορικές πτήσεις.

Αναγνωρίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω του, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπόσχεται ότι η διάσκεψη του 2020 θα είναι περισσότερο «βιώσιμη» από προηγούμενες χρονιές.

«Το φόρουμ έχει υποσχεθεί να βελτιώσει την κατάσταση στον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιωσιμότητα της 50ης ετήσιας συνάντησής μας έχει τεράστια σημασία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Lee Howell.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπόσχεται να χρησιμοποιήσει αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν πρακτικές αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το συνέδριο θα γίνει σε ένα επανασχεδιασμένο συνεδριακό κέντρο φιλικότερο στο περιβάλλον, με εγκατεστημένα ηλιακά πάνελ, ενώ το μενού θα περιλαμβάνει πολλά τοπικά προϊόντα. Ο στόλος των οχημάτων που θα μεταφέρει τους αξιωματούχους στο Νταβός, είναι κατά 88% ηλεκτρικός ή υβριδικός. Επιπλέον, εξαλείφει τα πλαστικά μιας χρήσης.

Είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης πίεσης προς τη διοργάνωση, η οποία έχει δεχθεί κριτικές για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Για ορισμένους συμμετέχοντες υψηλού προφίλ, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον προτεραιότητα.

Παρόλα αυτά οι ενέργειες της ομάδας είναι σχεδόν αδύνατο να μην δεχθούν επικρίσεις από εκείνους που υποστηρίζουν ότι το φόρουμ και οι συμμετέχοντες ανησυχούν περισσότερο για την εικόνα, από το επιδιώκουν τη συστημική αλλαγή.

Davos VIPs are worried about the climate crisis. They're still using private jets, By Julia Horowitz, CNN Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ